Zdravlje

Greške koje trebate izbjegavati tokom dijete

Greške koje trebate izbjegavati tokom dijete
Greške koje trebate izbjegavati tokom dijete

Ukoliko namjeravate da krenete sa nekom od dijeta ili već provodite neku, postoje određene stvari koje ne biste smjeli činiti.

Riječ je o pogreškama koje čine mnoge žene, misleći da time rade dobru stvari, ali zapravo nisu u pravu.

Mnoge žene se vesele kada napokon pronađu dijetu koja je djelotvorna, ali zdravlje bi svima trebalo biti na prvom mjestu, piše Žena.ba.

Nemojte dozvoliti da zbog mršavljenja rizikujete svoje zdravlje koje bi vam trebalo biti važnije od gubitka kilograma.

U nastavku vam otkrivamo koje to stvari ne smijete činiti; ako pokušavate smršaviti svakako ih izbjegavate.

Unositi premalo kalorija

Jedna od najčešćih grešaka koju prave mnoge žene je da unose premalo kalorija misleći da time čine dobru stvar. Ako vam je stalno hladno i/ili se osjećate slabašno, to bi mogao biti znak da ne jedete dovoljno zbog čega je vaš metabolizam usporen pa skladišti masti.

Umjesto da jedete premalo, jedite koliko vam je potrebno ali zdravije namirnice od kojih se nećete tako lako udebljati, a idealni obabir su cjelovite žitarice, te svježe voće i povrće. 

Bojati se hrane

Strah od hrane ne dovodi samo do toga da jedete premalo, već i vaše mišljenje o prehrani postaje iskrivljeno. To dovodi do mnogih poremećaja i bolesti koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

Imajte na umu da je hrana gorivo koje nam daje energiju da bismo radili stvari koje volimo. Njegujte svoje tijelo s ljubavlju i nemojte se bojati hrane.

Nizak nivo glukoze u krvi

Ako je nivo šećera u krvi preniska, postajemo razdražljivi i gladni. Tijelo potom počinje skladištiti masti, dolazi do poremećaja inzulina, zbog čega se osjećamo slabo i iscrpljeno.

Da biste to spriječili, jedite svakih nekoliko sati i nikad nemojte preskakati obrok. 

Nedostatak sna

Premalo spavanja takođe je jedna od stvari koje ne smijete činiti dok držite dijetu, nedostatak sna nije dobar ni za koga. Spavanje našem organizmu omogućava da obavlja svoje funkcije dok se tijelo odmara, stoga je kvalitetan san neophodan za zdravlje.

Premalo sna (manje od 7 sati) takođe može izazvati prejedanje tokom dana, skladištenje masti i umor.

Premalo željeza

Željezo "ubrizgava" energiju u naše krvne stanice koje omogućavaju da metabolizam normalno funkcioniše tokom dana. Pored toga, potpomaže probavu, koja je itekako važna ukoliko želite smršaviti.

Najbolji izvori željeza su alge, morski plodovi, tamna čokolada, grožđice, chia sjemenke te zeleno lisnato povrće.

Nedovoljno proteina

Proteini su važni za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, ali i za metabolizam. Potiču metabolizam i izgradnju mišićne mase, čak i ako niste pretjerano aktivni.

Najbolji izvori proteina su ribe, nemasni obični jogurt, bjelanjci, chia sjemenke, piletina, puretina te zeleno lisnato povrće.

Pretjerivanje s detoksikacijom

Kratkoročno čišćenje sokovima može vam vratiti energiju i povoljno djelovati na vaše zdravlje. Ipak, ni u čemu nije dobro pretjerivati pa tako ni kod detoksikacije.Uostalom, detoksikacija se provodi kako bi se tijelo očistilo od toksina i njena svrha nije mršavljenje.

Prije bilo kakve dugoročnije detoksikacije potrebno je savjetovati se sa ljekarom.

Najgora stvar koju možete učiniti kada ste na dijeti je da zbog gubitka kilograma ugrožavate svoje zdravlje. Pothranjenost usporava metabolizam i može izazvati niz zdravstvenih komplikacija pa nemojte rizikovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije