Zdravlje

Hemoterapija ne mora biti razlog za prekid trudnoće

Hemoterapija ne mora biti razlog za prekid trudnoće
Hemoterapija ne mora biti razlog za prekid trudnoće

BRISEL - Hemoterapija poslije prvog tromjesečja trudnoće ne utiče na psihički razvoj djeteta ili razvoj srca, pokazala je međunarodna studija predstavljena na nedavnom evropskom skupu onkologa u Madridu.

Vođa studije prof. dr Frederik Amant iz Univerzitetske bolnice Leuven u Belgiji, unio je nadu i objasnio mnoge strahove vezane za do sada nedovoljno istraženo pitanje - može li hemoterapija kojoj se podvrgava majka da utiče na razvoj djeteta, piše Večernji list.

Rezultati istraživanja tima naučnika prof. Amanta pokazali su da primjena hemoterapije ne bi trebala da bude razlog za prekid trudnoće, odlaganje početka liječenja majke ili izazivanje preranog porođaja.

Prema njegovim riječima, onkolozi su do sada prilično oklijevali s propisivanjem hemoterapije trudnicama zbog potencijalnih nepovoljnih uticaja na plod.

Prva studija koja pokazuje uticaj na psihički razvoj i srčani status 38 djece koja su bila izložena uticaju hemoterapije koju je majka primala za vrijeme trudnoće, a upoređena s istim brojem djece zdravih majki, pokazala je da se psihički razvoj djece bitno ne razlikuje.

I rezultati istraživanja srčane funkcije u obe su grupe bile u granicama normale, čak su u studiji o uticaju terapije zračenja na djecu žena koje su imale rak tokom trudnoće došli do sličnih zaključaka.

Stručnjaci su, takođe, otkrili da je 16 djece, u vrijeme dok su bili u materici i bili izloženi radioterapiji, neurofiziološki i psihički zdravi i ne razlikuju se od onih koji nisu bili izloženi radiološkom zračenju.

Samo je jedno dijete iz istraživanja zaostajalo u razvoju, jer je bilo  izloženo niskoj dozi zračenja, ali je i majka imala komplikacije zbog agresivnosti raka i zato je dijete rođeno prerano.

Prof. dr. Amant ipak savjetuju onkolozima da budu oprezni prilikom propisivanja lijekova trudnicama i prilikom propisivanja zračenja u posljednjem tromjesečju trudnoće.

Doktor Amant je skrenuo pažnju na potrebu propisivanja kontracepcije za žene oboljele od raka i nakon što im je dijagnostikovana bolest i propisana hemoterapija, jer se neškodljivost hemoterapije pokazala samo za djecu trudnica u kasnijim fazama trudnoće, dok u prvom tromjesečju fetusu škodi izloženost hemoterapiji.

Među oko 900 pacijentkinja iz Registra za rak Međunarodne mreže za trudnoću i neplodnost onkoloških bolesnika bilježi se 29 slučajeva neplanirane trudnoće nakon što im je dijagnostikovan rak ili za vrijeme primanja hemoterapije.

Među njima, trećina se odlučila za prekid trudnoće, dvije su imale spontani pobačaj, a dvije su žene uspjele da iznesu trudnoću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije