Zdravlje

I mliječni zubići mogu da se pokvare

I mliječni zubići mogu da se pokvare
I mliječni zubići mogu da se pokvare

Prvi, mliječni zubi pojavljuju se između šestog mjeseca i godinu dana života, što predstavlja veliku radost za roditelje, ali ponekad donosi i probleme.

Naime, oko 5% mališana uzrasta do tri godine pati od izuzetno regresivnog oboljenja stručno označenog kao cirkularni karijes, piše portal "Lepota i zdravlje".

Primjetite prve znakove

Roditelji često ni ne primjete prve znake - pojavu bijelih, kredastih mrlja u vratu gornjih sjekutića, što su zapravo znaci progresivnog i uznapredovalog topljenja gleđi zuba. Kako ovakva gleđ postaje porozna, u nju se talože pigmentne materije (braonkaste i crne) iz pljuvačke, hrane i bakterija, a zatim dolazi do pucanja i pojave rupica (kaviteta).

Razaranja se šire kružno oko vrata zuba, pa otuda i naziv "cirkularni karijes". Njegovim napredovanjem u dubinu zuba razara se zubna kost (dentin), pa tako zubi postaju izjedeni, crni i znatno oslabljeni. Pod dejstvom sila, oboljeli mliječnjaci pucaju, pa umjesto zuba ostaju crni korjenovi, a sa ovakvim razaranjem dolazi do otvaranja zubne pulpe i njene infekcije.

Karijes mliječnih zuba rijetko rezultira bolom, ali se infekcija dalje širi na viličnu kost u kojoj se stvaraju hronični procesi (granulomi). Tada se najčešće uočava ispupčenje na zubnom mesu iznad zuba - fistula, koja je zapravo otvor kanala preko kojeg se, iz zapaljenskog procesa u kostima, izbacuje gnoj.

U dječjem uzrastu ovakva reakcija je relativno česta jer je kost poroznija i lakše se probija. Ipak, sa padom imuniteta može doći do aktiviranja procesa i pojave velikih otoka praćenih bolom, temperaturom i drugim simptomima.

Razlika između cirkularnog i mliječnog karijesa

Proces cirkularnog karijesa uvijek počinje na gornjim sekutićima, vrlo brzo se širi na ostale zube u gornjoj vilici, a tek kasnije i na donju vilicu.

Takođe, ovo zubno oboljenje može da se razvije izuzetno brzo, tako da u roku od nekoliko nedjelja nakon pojave bijelih mrlja dolazi do razaranja zuba.

Za razliku od toga, klasični karijes najčešće počinje u rupicama i fisurama griznih površina mliječnih kutnjaka (molara) i ne napreduje tom brzinom.

Uzrok cirkularnog karijesa

Glavni izazivači razaranja gleđi zuba jesu bakterije iz roda Streptoccocus mutans, koje se vezuju za površinu zuba i oko sebe stvaraju sluzave omotače - zubni plak.

Bakterije u njemu prerađuju šećere neophodne za sopstvenu ishranu, što uzrokuje nagomilavanje organske kiseline, koja djeluje na površinu gleđi zuba i narušava ravnotežu u stvaranju mineralne rešetke. Kao posljedica toga, iz gleđi se "izvlače" minerali (demineralizacija), ona slabi, gubi providnost (pojava bijelih mrlja) i na kraju - puca.

Sindrom flašice

Doskora je vladalo mišljenje da je osnovni uzrok pojave cirkularnog karijesa to što beba dugo i učestalo u ustima drži flašicu sa zašećerenom vodom, čajem, sokom ili mlijekom. U engleskoj stručnoj literaturi, ova vrsta karijesa upravo zbog toga se označava kao "sindrom flašice".

Nekada je u našim krajevima bio običaj da se dijete uspavljuje pomoću cucle umočene u med. Isto tako, pojava oboljenja je povezivana i sa zaslađivanjem vještačke hrane za bebe. Smatralo se da bolest počinje na gornjim zubima jer donje čuva jezik koji ih prekriva. Dakle, djetetu se, prilikom uspavljivanja, ne smije u ustima ostavljati flašica sa tečnostima u kojima postoje šećeri.

Značajna uloga pljuvačke

Međutim, primjećeno je da se cirkularni karijes razvija i kod djece koja se ne dohranjuju, ali se uspavljuju na dojci. Nova saznanja o značajnoj ulozi pljvačke u odbrani zuba od razvoja karijesa u potpunosti su rasvijetlila sve enigme i u vezi sa razvojem cirkularnog karijesa.

Pljuvačka je najvažniji faktor u zaštiti usne duplje i zuba i ima čitav niz uloga od kojih su najvažnije:

- mehaničko ispiranje ostataka hrane sa zuba i sluznice;

- razlaganja šećera pomoću enzima koje sadrži;

- prisustvo odbrambenih antitijela;

- neutralizacija kiselina;

- remineralizacija površine gleđi...

Hrana za bakterije

Svako duže nagomilavanje šećera, bilo da je iz flašice, vještačke hrane, pa i majčinog mlijeka, predstavlja izvor hrane za bakterije na zubima. Ukoliko roditelji, a posebno majka, u ustima imaju veliku koncentraciju bakterija Streptoccocus mutans, dijete ima veću šansu da ranije oboli od karijesa i da infekcija bude mnogo jača.

Gornji sjekutići posebno su osjetljivi jer je u tom predijelu pljuvačka slabije pokretna, a time i njena zaštitna uloga. Takođe, brže se suši predeo gornjih zuba, jer su usne kod djece uvijek blago razdvojene.

Bebe imaju upola manje odbrambenih antitijela u pljuvački nego starija djeca i odrasli, duži su im periodi spavanja, kada se pljuvačka slabije luči, pa je razvoj karijesa u tom dobu češći.

Cirkularni karijes je posljedica loše brige o dečjim zubima i pretjeranog konzumiranja hrane bogate šećerima što znači da nije prouzrokovan samo dugim držanjem flašice u ustima ili zašećerene cucle, piše portal "Lepota i zdravlje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije