Zdravlje

Jednostavan način kako se opustiti i podići raspoloženje u trenu

Jednostavan način kako se opustiti i podići raspoloženje u trenu
Foto: Pixnio | Jednostavan način kako se opustiti i podići raspoloženje u trenu

Bilo da je u pitanju stres na poslu, hrpa porodičnih obaveza ili hormonalne promjene, lako je postati razdražljiv, tužan, negativan ili ljutit. Ove vam emocije zamagljuju um, ne dopuštaju da se fokusirate i okrenete svoj dan nabolje pa ih je najbolje što prije otpustiti

Postoje dokazani trikovi koji vam mogu pomoći vrlo brzo ukloniti namrgođeni izraz lica. Opustite se i razveselite uz pomoć ove jednostavne metode. Prema stručnjacima za dugovječnost, postoji nevjerovatno jednostavan način za povećanje dopamina svaki dan. I to je dobra stvar - jer je naše mentalno zdravlje nešto na čemu radimo od trenutka kad se probudimo, bili toga svjesni ili ne.

Šta je zapravo dopamin?

To je hormon i neurotransmiter u vašem mozgu koji djeluje kao vaš centar za nagrađivanje, dajući vam osjećaj zadovoljstva, motivacije i više stvari povezanih s vašim mentalnim blagostanjem. A više toga možete proizvesti sami.

Postavljamo si pitanje, kako njegovati optimizam? Biti optimističan je nešto na čemu morate raditi svaki dan, a da biste to učinili, poklonite si nešto dobro tri puta dnevno. To mogu biti jednostavne stvari koje uveliko pomažu našem blagostanju kao što je kuhanje, vođenje dnevnika, zagrljaj voljene osobe na 30 sekundi, kupanje, uživanje u kafi bez činjenja bilo čega drugog ili je to možda ples od tri minute uz omiljenu pjesmu.

Zapišite, razmislite i zapamtite tri dobre stvari koje su se dogodile tokom dana. To će vam razvedriti misli i potiči vas da čašu vidite kao napola punu. Mijenja način na koji vidite stvari iz dana u dan i potiče izlučivanje molekula za dobar osjećaj. Prije nego što odete u krevet, napišite, razmislite i sjetite se koje su to tri stvari bile. Djeluje vrlo jednostavno, ali je nešto na čemu morate stalno raditi.

Cheat kod za povećanje dopamina

Kada tražimo ona tri vrhunca dnevno koja aktiviraju naše blagostanje , postoji jedan koji nikad ne iznevjeri – smijeh. Dokazano je da prirodni i dobrovoljni smijeh stvaraju dopamin.

Ovako to objašnjava psiholog Lourdes Ramón iz Clínice Palasiet: “Insula, koja je jedan od dijelova mozga koji je najviše uključen u identitet, aktivira se kada vidimo da se neko smiješi ili kada se mi sami smiješimo. Vidimo snagu koju osmijeh ima na nas, jer mozak posvećuje veliki broj neurona licu. Kada se smiješimo, dolazi do povećanja endorfina, neuropeptida, dopamina i serotonina. Ovi hormoni kada djeluju zajedno mogu smanjiti stres, smanjiti broj otkucaja srca, povećati produktivnost i smanjiti tjeskobu.”

(Ljepota&Zdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije