Zdravlje

Jogurt jača mušku plodnost i samopouzdanje

Jogurt jača mušku plodnost i samopouzdanje
Jogurt jača mušku plodnost i samopouzdanje

Poznato je da probiotički jogurt može pomoći u smirivanju stomačnih problema, a sada naučnici tvrde i da pospješuje muškost.

Naučnici sa Tehnološkog instituta iz Masačusetsa otkrili su kako su miševi, koji su dnevno dobijali svoju dozu jogurta, imali 5 do 15 odsto teže testise nego oni koji su dobijali klasičnu ili brzu hranu.

Osim toga, oni miševi koji su dobijali jogurt su znatno brže i lakše oplođivali svoje ženke i imali više potomaka. Rezultati istraživanja bi mogli imati implikacije na ljudsku plodnost, a naučnici će uskoro početi da istražuju da li je moguće povezati konzumiranje jogurta i kvalitet sperme kod muškaraca.

Do zanimljivog otkrića naučnici su došli slučajno, dok su istraživali efekte jogurta na gojaznost. Kako bi dokazali da konzumiranje jogurta može spriječiti gomilanje suvišnih kilograma u zrelijoj dobi, davali su miševima jogurt sa ukusom vanile.

Miševi koji su jeli jogurt imali su veće testise i bili su skloni šepurenju. Uz to što su ih učinili većim zavodnicima, probiotici su ovim životinjama dali sjajniju i znatno gušću dlaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije