Zdravlje

Kako gojaznost majke utiče na bebu­?

Kako gojaznost majke utiče na bebu­?
Kako gojaznost majke utiče na bebu­?

BANJALUKA - Razne studije su potvrdile da gojazne majke imaju veće šanse da rode bebu sa masom iznad "normalnog", što kasnije može nepovoljno uticati na dijete.

Zdravstevni rizici kada se rodi previše mala beba su svima poznati, ali stručnjaci upozoravaju da brojni rizici postoje i kada je težina rođene bebe veća od prosječne, piše ''Mondo''.

Ne samo da to može dovesti do kasnije gojaznosti kod djeteta, već postoje i moguće poteškoće pri samom porođaju. To uključuje krhke kosti bebe, a majke koje donose na svijet veću bebu imaju veće šanse da pate od velikih porođajnih bolova, kao i da budu primorane da se podvrgnu carskom rezu.

Tokom najveće studije koja je sprovedena na ovu temu, praćeno je vise od 2.200 trudnica u periodu od 2008. do 2011. godine.

U okviru toga, trudnicama su ponuđeni savjeti o načinu ishrane i fizičkim aktivnostima, koji mogu dovesti do poboljšanja njihovog stanja. Studija je pokazala pomaka, jer je veliki broj trudnica promijenio svoje navike, a čak 18 odsto manje beba je rođeno sa visokom porođajnom masom.

Gojaznost je sveprisutni problem, a cilj ovakvih studija je da se smanji rizik od samog starta. Ako se pomogne majkama da na vrijeme hvate sve rizike koje gojaznost nosi po dijete, postoji veća mogućnost će se time spriječiti razvoj gojaznosti kod djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije