Zdravlje

Kako se riješiti neugodnog mirisa i kamenca u veš mašini

Kako se riješiti neugodnog mirisa i kamenca u veš mašini
Kako se riješiti neugodnog mirisa i kamenca u veš mašini

Ostaci sapuna i minerali koje sadrže deterdženti s vremenom se nakupljaju u mašini za veš zbog čega odjeća nakon pranja nije više čista kao nekada,a povremeno se osjeti i neugodan miris. Zato bi mašinu trebalo čistiti barem dva puta godišnje. Otkrivamo vam najjednostavniji i najjeftiniji način čišćenja.

Mašina za veš s prednjim otvaranjem

1. Dvije čaše sirćeta ili koncentrata soka od limuna ubacite u bubanj. Pokrenite ciklus pranja na najvišoj temperaturi kako biste uklonili mirise, mrlje i nakupljeni deterdžent u unutrašnjosti mašine. Pustite cijeli ciklus pranja da odradi do kraja.

2. Unutrašnju stranu vrata kao i gumu na vratima prebrišite krpicom za čišćenje natopljenu sirćetom kako biste uklonili tragove kamenca i nakupljene plijesni.

Budući da se ostaci omekšivača nakupljaju u mašini, barem ga povremeno zamijenite sa sirćetom obogaćenim s nekoliko kapljica eteričnog ulja.Nakon čišćenja ostavite vrata od mašine otvorena kako bi se u potpunosti mogla osušiti.

Mašina za veš s gornjim otvaranjem

Sve što će vam trebati je dva i pol decilitra izbjeljivača i dva i pol decilitra alkoholnog sirćeta, a ako ste zabrinuti da bi izbjeljivač mogao biti prejak preskočite taj korak.

1. Napunite praznu mašinu vrućom vodom, kao da perete punu mašinu odjeće. Dodajte izbjeljivač i pustite da mašina radi minutu kako bi se izbjeljivač izmiješao s vodom. Otvorite poklopac mašine i pustite da tako napunjena mašina stoji sat vremena. Nakon toga zatvorite poklopac i pustite da mašina napravi puni krug i izbaci vodu.

2. Kada završi, ponovite postupak, ali ovaj put vrućoj vodi dodajte alkoholno sirće. Ostatak postupka isti je kao u prvom koraku.

Kada završite čišćenje ne samo da će unutrašnjost mašine odisati svježim mirisom, već ćete i na dodir osjetiti koliko je glatka i čista, a besprijekorno čist ponovno će biti veš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije