Zdravlje

Lolić: Pažljivo sa ogrlicama od ćilibara

Lolić: Pažljivo sa ogrlicama od ćilibara
Lolić: Pažljivo sa ogrlicama od ćilibara

KUTAK ZA DJECU I RODITELJE: Branislav Lolić, pedijatar, daje savjete

Iako većina odraslih ljudi kosu ne pere više od dva puta sedmično, novopečene, a i mnoge iskusne majke, insistiraju na tome da svoje dijete, bez obzira na to bilo ljeto ili zima, u prvom mjesecu života kupaju govoto svakog dana. Pored toga što prvih dana strahuju od toga da će bebi pokvasiti pupak koji još nije zarastao, ili je ispustiti i povrijediti, postoji i strah od kvašenja ušiju, koje, kako nam pričaju naše majke i bake, može dovesti do upale.

O tome da li je zaista potrebno kožu novorođenčeta svakodnevno tretirati kupkama i sapunima, šta ponijeti na zimovanje ako idete sa djecom i drugim važnim pitanjima govori Branislav Lolić, banjalučki pedijatar. Ukoliko imate i vi pitanja ili nedoumice za pedijatra, pošaljite ih na deskŽnezavisne.com.

ZIMOVANJE

Prepuručujem svima koji imaju priliku da djecu u ovom periodu odvedu na zimovanje, jer značaj fizičke aktivnosti za opšti razvoj djeteta, i fizički i psihički, i poboljšanje opšte kondicije i imunološkog statusa je nemjerljiv. Za svaku aktivnost, pa tako i za zimovanje, treba se pripremiti, jer su tu djeca izložena mnogim opasnostima, od samog putovanja, mogućnosti saobraćajne nezgoda, do svih drugih opreznosti ako se radi o čistom skijanju na stazi, da ne bi došlo do povrede.

Prije nego što krenete, na jedan papir napišite sve moguće upute sami sebi, od toga kako putujete, koju garderobu ponijeti. Sa medicinske strane značajno je da na tom spisku obavezno budu i neki lijekovi koje dijete koristi u prevenciji, poput pumpica protiv astme. Obavezni su i lijekovi protiv temperature i neki probiotik. Ako se na zimovanju već desi neki zdravstveni problem, obavezno se javiti doktoru u mjestu gdje se boravi i ne pristupati samostalnom liječenju, jer se može doći do toga da se razvije neka infekcija i da postoji potreba za antibiotikom, koji mora da preporuči doktor.

KVAŠENJE UŠIJU

U zimskom periodu, pogotovo tamo gdje nema centralnog grijanja, dovoljno je kupati bebu dva puta nedjeljno. Mislim da nije potrebno svaki dan, pogotovo ne koristiti uvijek sapune, jer je poznato da mnogi od tih sredstava isušuju kožu i da koža već ima na sebi zaštitne faktore. Što se tiče kvašenja ušiju, od samog mokrog uha beba neće dobiti upalu. Ona se uvijek dobija od nekog bakterijskog uzročnika. Treba dobro prosušiti kosu i koliko je moguće izbjegavati da voda ulazi u uši, što se samom tehnikom kupanja može lako naučiti.

OGRLICE OD ĆILIBARA

Izrastanje zubića je fiziološki proces koji kod djece najčešće prolazi bez ozbiljnih problema. Kod neke djece javlja se bol u desnima, lako povišena temperatura i eventualno učestalije stolice, ali najčešće to prođe bez problema. Mi savjetujemo primjenu određenih gelova koji se lagano utrljaju u desni i smanje taj osjećaj neugodnosti koje dijete ima. Najčešće nije potrebno ništa.

Neki smatraju da ćilibar ima određena svojstva koja pomažu u bržem saniranju upale desni, koja je prateća pojava kod izbijanja zuba, ali u medicinskim pedijatrijskim knjigama ove ogrlice nisu preporučene. Bitno je da se veoma vodi računa o tome da se ne desi da se ogrlica zakači za krevetac i napravi fizički problem djetetu. Zato se prije upotrebe treba konsultovati sa doktorom, da se napravi određena edukacija, da se vidi od kojeg je proizvođača, jer ako nije dobro napravljena, dijete je može uzeti i staviti u usta pa onda aspirirati jednu od tih kuglica, što može napraviti veliki problem. Zbog toga treba biti oprezan prilikom njihove primjene.

ŽUTICA NOVOROĐENČETA

Žutica se javlja u 20 do 50 odsto donesene novorođenčadi i u oko 50 odsto slučajeva kod prijevremeno rođenih beba. Javlja se u prvoj nedjelji života. Ukoliko traje duže od 10 dana, treba se prvo konsultovati sa patronažnom sestrom, a onda sa svojim pedijatrom. Najčešće je to fiziološka žutica koja se vremenom smiri, ali činjenica je da može biti u pitanju i takozvana žutica gladovanja, ako je dijete neadekvatno hranjeno. Dakle, bitno je razmisliti da li je u pitanju poremećaj hranjenja. Pored češćeg hranjenja, dijete treba "sunčati" pored prozora, ali ne predugo, jer sunce pomaže razgradnji bilirubina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije