Zdravlje

Majčino mlijeko nezamjenjiva vakcina

Majčino mlijeko nezamjenjiva vakcina
Majčino mlijeko nezamjenjiva vakcina

BANJALUKA - Majčino mlijeko je nezamjenjiva imunitetska vakcina, koja značajno utiče na vitalnost i opšte zdravstveno stanje djeteta, zbog čega je od izuzetne važnosti podržati i osnažiti sve dojilje.

Izjavila je ovo za "Nezavisne" Vlatka Bojanić, medicinski radnik zdravstvene njege iz Škole za trudnice i dojilje "Radosnica" u Banjaluci, povodom Svjetske nedjelje dojenja, koja traje do 7. avgusta.

U posljednje četiri godine, kako napominje, kroz rad sa resornim stručnjacima u oblasti reprodukcije, dječje pedijatrije, ginekologije i akušerstva prošao je značajan broj žena koje su trebale podršku i edukaciju.

"Zajednički smo radili na tome da se oprečne informacije koje dobijaju od različitih izvora i predrasude otklone tačnim i stručnim podacima. Ono na čemu treba raditi sada jeste da se svim majkama u porodilištima omogući dojenje djeteta u prvih sat vremena, a ne četiri sata kasnije jer je to od izuzetne važnosti za majku i dijete. U emocionalnom smislu kasnije je, nakon što se beba nahrani i donese majci, njoj teže da uspostavi kontakt i doji", napominje Bojanićeva.

Razlozi za to, kako tvrde i u resornom ministarstvu, tehničke su prirode - od načina porođaja i postporođajnog toka, do tehničkih i kadrovskih uslova ustanove. Takođe, isključivo dojenje djece do šest mjeseci uzrasta trend je u RS koji je u značajnom porastu u odnosu na ranije godine, što ipak nije slučaj kada je riječ o dojenju djece do godinu dana.

"U odnosu na 2006. godinu kada smo imali svega osam posto majki koje su isključivo dojile djecu do šest mjeseci starosti, procenat od 32 posto iz 2012. godine je poboljšanje, iako mi težimo još boljim rezultatima. Mnogo smo radili na mijenjanju svijesti prije svega zdravstvenih radnika, a zatim i porodilja. To je bilo neophodno jer ranijih godina nije postojao opšti i načelni stav o važnosti dojenja djece", napominje za "Nezavisne" Amela Lolić, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zagovara viši stepen zastupljenosti ovog načina ishrane kod novorođenčadi, odnosno preko 50 odsto, čime se rukovodi i Politika unapređenja ranog rasta i razvoja djece u Republici Srpskoj do 2020. godine.

Posljednjih godina u ovom dijelu BiH razvijena je i mreža "Bolnica prijatelja beba" i "Baby friendly" program u okviru kojeg je medicinsko osoblje obučeno da pruži pomoć porodilji prilikom dojenja.

Takođe, Svjetska nedjelja dojenja, koju koordiniše Svjetska alijansa za akciju dojenja, posvećena je pružanju podrške ženama koje doje na radnom mjestu, dok u RS zaposlene majke prvog i drugog djeteta imaju pravo na godinu dana porodiljskog i godinu i po na treće dijete.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije