Zdravlje

Mališane trese polenska groznica

Mališane trese polenska groznica
Mališane trese polenska groznica

BANJALUKA - Svako četvrto dijete u Republici Srpskoj boluje od nekog oblika alergije, a najčešći oblik su alergije na polene trava i drveća, zbog kojih brojni mališani ovih dana otežano dišu i trebaju pomoć ljekara.

Branislav Lolić, pulmolog alergolog iz Banjaluke, ističe da je trenutno najučestaliji oblik alergija kod djece u RS alergijski rinitis (curenje i začepljenost nosa, učestalo kihanje, suzenje i svrab očiju, kašalj), a često ga prate i druge alergijske reakcije i stanja: astma, alergijski konjuktivitis, kožne reakcije, upala sinusa i polipoze nosa.

"Od hroničnih bolesti, koje su često povezane s alergijom, kod djece je najčešća astma od koje u RS pati od pet do sedam odsto djece", precizirao je.

Prema njegovim riječima, izrazito velika koncentracija polena lipe, koji se aktivno širi vazduhom ljeti, zadaje tegobe većini mališana alergičnih na polen.

"Nepovoljan faktor za alergične je godina sa bujnim cvjetanjem stabala, trava i korova. Cvjetanje korova hipoalergene ambrozije očekuje se već sredinom avgusta, a traje i do kraja oktobra", istakao je Lolić, zbog čega su veoma bitne mjere uklanjanja ovog opakog korova.

Akcija uklanjanja ambrozije sa javnih površina u Banjaluci zvanično je počela u srijedu, a kako je rekao Zoran Novaković, načelnik gradskog Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, planirano je da bude uklonjena s oko 30.000 kvadratnih metara površine.

Lolić dodaje da je najbolja prevencija da roditelji s alergičnom djecom otputuju na more ili planinu, sa visokom nadmorskom visinom, bar dvije do tri sedmice u periodu kada cvjetaju biljke na koje su mališani alergični.  Ovaj savjet se, kako navodi, posebno odnosi na djecu koja imaju astmatične napade. Veoma je bitno, kako pojašnjava Lolić, da se pacijenti jave svojim porodičnim ljekarima kako bi im bila propisana odgovarajuća terapija: uglavnom su to antihistaminici, koji se koriste i preventivno prije cvjetanja polena na koji se reaguje, zatim različite vrste sprejeva, kapi za oči, inhalatorne terapije. Kao terapija primjenjuju se i topički kortikosteroidi ili specifična imunoterapija.

Više od 20 odsto odraslih i čak 30 do 40 odsto djece u Evropi boluje od nekog tipa alergije, a prognoze su da će se, zbog globalnih klimatskih promjena, broj oboljelih i dalje povećavati i da će alergije biti nova "epidemija 21. vijeka".

Neki od korisnih savjeta

  • Smanjiti boravak na otvorenom u vrijeme cvjetanja alergena
  • Zatvarati prozore, naročito ujutro i uveče
  • Koristiti jonizatore vazduha u zatvorenom prostoru
  • Češće prati kosu
  • Odjeću koja se nosi preko dana ukloniti iz prostorija u kojima se boravi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije