Zdravlje

Metformin na A listi lijekova FZO RS

Metformin na A listi lijekova FZO RS
Metformin na A listi lijekova FZO RS

BANJALUKA - Lijek za poboljšanje glikemijske kontrole uvršten je na listu A lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, saopšteno je u petak iz kompanije "Hemofarm".

Iako nije zarazno oboljenje, dijabetes tipa dva predstavlja globalni zdravstveni problem i dobija razmjere pandemije.

Kako su naveli iz ove kompanije, zajedničkim konsenzusom Evropske asocijacije za proučavanje dijabetesa i Američkog udruženja za dijabetes, metformin je, zajedno s promjenom životnog stila, predložen kao lijek prvog izbora nakon postavljanja dijagnoze dijabetesa.

Ovakav stav donesen je na osnovu brojnih analiza i studija u kojim je dokazana efikasnost metformina i kao monoterapije i kao kombinacije sa drugim lijekovima, dok samo doziranje lijeka zauzima posebno mjesto u terapiji. Iste studije su potvrdile i da najveću djelotvornost ima doza od 2.000 miligrama na dan, što je važno u poboljšanju glikemijske kontrole.

"Tome doprinosi i primjena metformina u dozi od 1.000 miligrama, koji povećava saradnju kod pacijenata, odnosno smanjuje broj tableta, a u svjetlu činjenice da pacijenti sa dijabetesom tip 2 često uzimaju i lijekove za regulaciju krvnog pritiska, dislipidemije i drugih bolesti koje su u velikoj mjeri prisutne kod te grupe bolesnika", istakao je mr sc. dr Blaženko Vuković, endokrinolog.

Činjenica je da mnogi pacijenti ne prihvataju svoju terapiju i to predstavlja značajnu barijeru za adekvatnu glikemijsku kontrolu. Zato za pacijente u dobroj kontroli glikemije veoma važan benefit predstavlja prisustvo metformina od 1.000 miligrama na A listi lijekova FZO RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije