Zdravlje

Nutritivno vrijedna hrana za školarce

Nutritivno vrijedna hrana za školarce
Nutritivno vrijedna hrana za školarce

S obzirom na sve veći nivo povećanja gojaznosti kako kod odraslih, tako i kod djece, posebne savjete u ishrani dajem za školski uzrast, kada su djeca još u razvoju i njihov organizam zahtijeva dosta energije koju crpi iz hrane.

Ishrana školske djece od 10 do 18 godina treba da počiva na nutritivno vrijednoj hrani: njima su potrebni ugljeni hidrati, poput skrobne hrane, bjelančevine - meso, jaja i mliječni proizvodi, ali i masti. Trebaju im i vlakna, minerali i vitamini. Treba im povrće, voće i žitarice. Zdrava hrana. Ali da bi djeca htjela da se odreknu divnih ukusa brze hrane, zdrave navike u ishrani moraju da ponesu iz roditeljskog doma.

Djeca u pubertetu traže više kalorija jer i dalje rastu i razvijaju se. Ona shvataju da im se tijelo mijenja i dobija polne odlike, pa i to takođe utiče na hranu koju jedu. Naročito djevojčice postaju svjesne svojih oblina, kao i kilaže i mogu da pokušavaju da drže neke dijete, koje obično traže u časopisima. Roditelji bi trebalo da dijete edukuju koliko je to u njihovoj moći da ne čine to, već da se hrane zdravo, a da uz fizičku aktivnost ostvare liniju o kojoj maštaju.

Baš kao i za kalorije, potrebe za kalcijumom su velike kod djece u ovom uzrastu. Kalcijum je važan već od vremena odojčadi, ali u periodu puberteta potrebe za kalcijumom su maksimalne, jer se najveći dio koštane mase stvara upravo tada. Zdrave navike će dijete ponijeti iz kuće, pa ako voli mlijeko, jogurt ili sir ono će ga piti i sa 16 godina kao i sa tri, naravno u količini prilagođenoj uzrastu. Potrebe za gvožđem su naročito za djevojčice i djevojke u pubertetu povećane da bi se nadoknadio manjak izgubljen menstruacijom. Njihovi drugari jačeg pola imaju i veće potrebe od njih. Kada je unošenje tečnosti u pitanju, savjetujem vodu jer čini najveći dio svih nas i ne treba je supstituisati bezalkoholnim gaziranim i negaziranim napicima, jer oni jednostavno - nisu ono pravo. Gazirana pića sadrže fosfornu kiselinu, koja sprečava apsorpciju kalcijuma, a to znači da nisu zdrava pogotovo za djecu kojoj koštani sistem još raste.

Autor je Jasna Vujičić, dijetetičar- nutricionista

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije