Zdravlje

Operacija na oku jedina nada da se spasi vid Jasminu Ceriću

Operacija na oku jedina nada da se spasi vid Jasminu Ceriću
Foto: Ustupljena fotografija | Operacija na oku jedina nada da se spasi vid Jasminu Ceriću

SANSKI MOST - Velika životna nedaća zadesila je Jasmina Cerića (61), dugogodišnjeg tonskog realizatora radijskog programa u Radio televiziji "Sana" i ljekari tvrde kako će potpuno izgubiti vid ukoliko se uskoro ne podvrgne kompleksnoj operaciji desnog oka.

U međuvremenu, Cerić je potpuno oslijepio na lijevo oko, a jediunu nadu vidi u operativnom zahvatu koji bi se izveo u Turskoj.

Međutim, prepreka tome su finansijska sredstva, budući da predračun za pretrage, operaciju i boravak u Istanbulu iznosi 17.400 eura.

Cerića svi poznaju kao vrijednog i savjesnog radnika, a njegovi problemi s vidom su započeli kada je prije tri godine preležao korona virus, a odmah poslije toga primjetio je da mu je oslabio vid. Kaže kako u početku nije pridavao toliko pažnje svemu misleći kako je slabljenje vida povezano sa životnim godinama. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, problemi su postajali veći pa se obratio ljekarima koji su ustanovili kako ima probleme s očnim pritiskom, te da je u potpunosti izgubio vid na lijevo oko.

"Tada mi je propisana kapljična terapija kako bi mi se spasilo desno oko i ona je u početku davala rezultate. Međutim, sve se promjenilo početkom ove godine kada sam se jedno jutro probudio i ustanovio kako mi je vid potpuno zamagljen", objašnjava Cerić. Kaže kako je pomoć potom zatražio na dvije očne klinike u BiH, međutim bez uspjeha.

Nada se pojavila kada je kontaktirao ženu čije je dijete imalo uspješnu operaciju očiju u Turskoj. Ljekari na "International plus" klinici u Istanbulu, uspjeli su dječaku koji je bio potpuno slijep, povratiti vid, pa je Cerić preko majke mališana stupio u kontakt sa ovom zdravstvenom ustanovom.

"Poslao sam im kompletnu dokumentaciju i dali su mi garanciju da mogu spasiti moje desno oko. To bi se uradilo kroz dvije operacije i prva bi obuhvatila stabilizaciju očnog tlaka, a druga implantaciju matičnih ćelija u oko koje bi ojačale očni živac", objašnjava Cerić. Najveći problem u ovome trenutku predstavljaju finansijska sredstva, koje porodica Cerić jednostavno nema. Jasmin od svoje plate izdržava suprugu koja je nezaposlena i 17-godišnju kćerku, kao i 91-godišnju majku koja je nemoćna osoba prikovana za postelju. Zbog toga je, kako kaže, morao savladati ponos i zamoliti za pomoć kako bi mu se pokušao spasiti vid.

Cerić se krajnjim naporo kreće i obavlja radne zadatke tonskog realizatora u ovoj medijskoj kući, a svoj sadašnji vid opisuje kao pogled kroz puščanu cijev. Njega svi poznaju kao vrijednog radnika, te čestitog građanina koji poštenim radom izdržava porodicu, a RTV "Sana" je pokrenula humanitarnu akciju kako bi mu se pokušalo pomoći.

Svi koji žele da to urade novčana sredstva mogu uplatiti na žiro račune Sparkasse bank broj: 1990440063238569 na ime Jasmin Cerić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije