Zdravlje

Ovo su najbolji saveznici u jačanju imuniteta

Ovo su najbolji saveznici u  jačanju imuniteta
Ovo su najbolji saveznici u jačanju imuniteta

Sezona prehlada već je počela i trajaće do marta, te će se većina ljudi razboljeti bar jedanput u ovom razdoblju.

Dobra vijest je da se može izbjeći prehlada, a određene namirnice mogu ojačati imunitet, te spriječiti prehladu i grip, kao i pomoći bržem oporavku. Iako su neke od ovih namirnica već dobro poznate, ipak se treba podsjetiti koje su to i uvrstiti ih što češće u jelovnike.

Kokošja supa

Jedna hemikalija, slična lijeku koji se koristi za liječenje bronhitisa, otpušta se kuvanjem piletine, te značajno pomaže smanjiti upalu. Kokošja supa ima još mnogobrojna pozitivna djelovanja kod gripa, a dodate li paradajz ili neko drugo povrće vitaminski ćete je dodatno obogatiti.

Bijeli luk

Alicin, koji nalazimo u bijelom luku, supstanca je koja blokira vodeće enzime gripa. Dva režnja bijelog luka dnevno dovoljna su za borbu protiv gripa i prehlade. Bijeli luk takođe možete pronaći u obliku praha, granula, ulja i sl.

Jogurt

Jogurt sadrži probiotike koji su važni za dobro funkcionisanje crijeva, a time i apsorpciju korisnih sastojaka iz hrane. Dobro bi bilo svakodnevno uzeti najmanje jedan probiotički jogurt.

Ljuta hrana

Čili, feferoni, papar i slično su odlični za borbu protiv upala i sprečavanje prehlada. Pomaže i većina drugih jačih začina.

Agrumi

Oni su odličan izvor vitamina C. Za doručak popijte sok od naranče, uz ručak jednu limunadu, a komadiće mandarine dodajte u salatu. Vitamin C je posebno važan ako ste pušač.

Đumbir

Iskušajte čaj od đumbira. Prokuvajte šolju vode te njom zalijte dvije čajne kašike nasjeckanog korijena đumbira. Procijedite nakon pet do deset minuta.

Brokule

One su saveznik imunološkog sistema. Veoma su bogate vitaminom C, 200 grama obarene brokule zadovoljava potrebe dnevne količine vitamina C. To je čini neprijateljem prehlada.

  Prirodni napitak  

Sastojci:

- 6 limunova

- 1 veći češanj bijelog luka

- 2 kašičice đumbira u prahu

-  2 kašike meda

 - 3 šolje soka od ananasa

 - 1/4 kašičice ljute papričice u prahu

Priprema:  

U posudu za blender iscijedite svih šest limunova. Dodajte sve ostale sastojke i dobro ih izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu tečnost. Sadržaj prelijte u staklenu posudu i ostavite u frižideru. Svaki dan popijte četiri šolje napitka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije