Zdravlje

Ovo su najveći neprijatelji blistavog osmijeha

Ovo su najveći neprijatelji blistavog osmijeha
Ovo su najveći neprijatelji blistavog osmijeha

Istraživanja su otkrila sa da je osmijeh jedna od prvih stvari koje ljudi najprije primijete kad nekog upoznaju, a stomatolozi tvrde da vas lijepi, bijeli zubi i zdrave desni mogu podmladiti za deset godina.

Kao što postoje namirnice koje pomažu izbjeljivanju zuba, postoje i namirnice koje podstiču žutilo zuba i njihovo kvarenje. Ne treba posebno naglašavati da takve namirnice valja izbjeći, posebno u velikim količinama, ako želite da zadržite blistav osmijeh. Šećeri su veliki neprijatelj zdravlja zuba, pogotovo velike količine, koje se nalaze u slatkišima, na primjer tvrdim bombonama. Takve su namirnice posebno štetne jer, osim šećera i njegovog lošeg uticaja, mogu tvrdoćom oštetiti zubnu gleđ. Donosimo popis namirnica koje su naročito loše za zube:

ALKOHOL: Alkoholna pića isušuju usnu šupljinu. To je uzrok mnogih oralnih infekcija i bolesti.

LED: Iako je ljeti led omiljen u različitim napicima, njegovo direktno konzumiranje može povećati osjetljivost zuba, a to dovodi do bržeg oštećenja.

CITRUSI: Nevjerovatno su zdravi zbog vitamina C, ali prevelika konzumacija citrusnog voća može oštetiti zubnu gleđ. Tome možete doskočiti tako što ćete nakon jela popiti i čašu vode.

KOFEINSKI NAPICI: Kafa nije štetna za zdravlje zuba, ali neizbježno ostavlja žućkastu pigmentaciju. Ona se može ukloniti, ali pomoći nema ako u kafu dodate previše šećera. Tada je opasnost veća.

GAZIRANA PIĆA: Ako gazirana pića, koja su puna šećera, pijete u velikim količinama, u ustima će se razviti mnoge bakterije koje se hrane šećerom. U ustima se stvara kiselina koja će zube činiti podložnijim kvarenju.

SUVO VOĆE: Ono na zube djeluje kao bomboni. S obzirom na to da obiluje šećerom, ostaci se zadržavaju na zubima duže od ostataka druge hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije