Zdravlje

Pedijatar Lolić: "Ne padajte" na svaki plač djeteta

Pedijatar Lolić: "Ne padajte" na svaki plač djeteta
Pedijatar Lolić: "Ne padajte" na svaki plač djeteta

Gledajući tuđu djecu kako skaču po kući, sjede na stolu, lome cvijeće, vade stvari iz ladica i frižidera i "dube na glavi", većina ljudi, onih koji još nisu postali roditelji, pomisli: "Da je moje, ne bi to bilo tako!". Ipak, priča se potpuno mijenja kada u njihov dom stigne poklon s neba, mali, bezbrižan, sladak i sasvim bezopasan, sve dok ne propuže, prohoda i počne da plače za svaku sitnicu, baca se po podu, čupa kosu i vrišti jer mu roditelji ne daju da postane bezobrazan i neodgojen.

Da je to jedan od velikih izazova roditeljstva ističe i Branislav Lolić, banjalučki pedijatar. Otkriva i savjetuje na šta još roditelji treba da obrate pažnju i kako da sebi i svom djetetu poboljšaju život.

PRVI ZNACI ZAOSTAJANJA U RAZVOJU

Tokom druge, treće ili četvrte sedmice života treba pratiti znakove koji mogu ukazati na moguće zaostajanje u razvoju bebe. Ako slabo sisa i sporo jede, ne trepće pod jakim svjetlom i ne prati predmet u blizini koji se pomjera s jedne na drugu stranu, to nije dobar znak. Isto tako, ako rijetko pomjera ruke i noge i djeluje ukočeno, ako se njeni ekstremiteti čine labavim i mlitavim i ako ne reaguje na jake zvukove, potrebno je obratiti se ljekaru radi dobre procjene.

TRAJANJE PODOJA

Podoj u prosjeku traje od deset do 30 minuta na svakoj dojci. Dužinu svakog podoja određuje dojenče. Kada ispusti dojku treba mu ponuditi drugu, ako želi, i tako naizmjenično sve dok ne bude željelo da sisa. Svaka majka sa svojom bebom ima sopstvenu šemu dojenja. Ograničavanje dužine i definisanje tačnog vremena podoja nije dobro, a bebi problem može predstavljati i loša higijena bradavica, kao i upotreba krema i losiona za bradavice.

NAJVEĆE RODITELJSKE GREŠKE

Odmalena djetetu ništa ne odbijajte. Pružajte mu sve što traži, naročito kada se inati i plače. Tako će odrastati u uvjerenju da mu drugi sve duguju i da ima pravo na sve. Uvijek ga branite pred učiteljima i komšijama. Izvrijeđajte one koji vam prijateljski i iz dobre namjere pomenu nešto u vezi sa vašim djetetom. Kada počne da psuje, vi mu se smijte. Tako ćete mu dati povoda da misli da je pametno. Sakupljajte iza njega sve što baci unaokolo. Tako će povjerovati da je majka njegova robinja i da su za sve odgovorni drugi. Roditelji, međusobno se svađajte, psujte i vrijeđajte pred njim bez ustezanja. Kasnije kada bude u braku biće mu poptuno prirodno da se ponaša isto tako.

Nemojte mu pružiti nikakvo duhovno vaspitanje. Ismijavajte pred njim vjeru, crkvu i sveštenike i one koji ih slijede. Kad odraste, samo će odabrati.

Naravno, ovi savjeti su ironični. Roditelji treba da rade upravo suprotno. Ne treba da budu suviše popustljivi, ali moraju paziti i na svoje postupke, kako bi kod djece razvili pozitivne crte ličnosti.

PLAČ

Kontrolisani plač znači da bebu, koja je spremna za spavanje, treba smjestiti u krevet i izaći iz sobe. Ostavite je da plače svako veče sve duže i duže. Stručnjaci smatraju da ne treba da je dodirujete, jer time povećavate njeno uvjerenje da ćete je uzeti u naručje pa joj je teže da se smiri. Kontrolisano plakanje ne treba primjenjivati ako beba ima manje od pola godine, jer se tek u tom periodu može očekivati da prespava cijelu noć. Zato, okupajte bebu, nahranite je, pomazite i recite laku noć. Izađite iz sobe i pustite je da plače pet minuta. Tada uđite, šapnite joj nešto lijepo i izađite. Sačekajte deset minuta, pa opet uđite, a zatim provjeravajte na svakih 15. Prve noći će plakati više, ali već svake naredne sve manje i poslije nedjelju dana većina beba nauči da zaspi sama.

PODSTICANJE GOVORA

Mnogo razgovora i slušanja najbolji je način da se pomognete bebinom jezičkom razvoju. Zato govorite direktno bebi, koristite ključne prepoznatljive riječi da bi beba mogla učiti i uočiti da se ključne riječi stalno iznova javljaju u različitim rečenicama. Bebino ime je jedna od ključnih prepoznatljivih riječi. Govorite bebi o stvarima koje je okružuju, kako bi mogla povezati predmet i riječ. Koristite mnogo pokreta i izraza lica. Imajte razumijevanja za svoje dijete. Ona ne može istog trenutka izgovoriti željenu riječ jer ta sposobnost nije još do kraja razvijena. Njena riječ je ono najbolje što u tom trenutku može da ponudi pa budite zadovoljni onim što čujete.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije