Zdravlje

Pedijatar Lolić: Pranje zubića uvesti što ranije

Pedijatar Lolić: Pranje zubića uvesti što ranije
Pedijatar Lolić: Pranje zubića uvesti što ranije

KUTAK ZA DJECU I RODITELJE: Branislav Lolić, pedijatar, daje savjete

Mnoga djeca danas odrastaju ispred računara. Od prvih pjesmica, crtanih filmova, preko igrica do "guglanja" informacija potrebnih za školu i uključenja na društvene mreže - gotovo ne prođe dan da mališani bar nakratko ne zavire u virtuelni svijet.

Povremeno korištenje računara ne predstavlja veliki problem, ali sjedenje pred njim duže od pola sata dnevno moglo bi biti štetno. O tome, ali i higijeni nosa koja je kod djece jako važna, pranju zuba od najranijeg doba, te ležećim položajima najpogodnijim za novorođenčad govori Branislav Lolić, banjalučki pedijatar, kome i vi pitanja možete postavljati na naš mejl deskŽnezavisne.com.

LEŽEĆI POLOŽAJI

Ležanje na leđima je položaj koji prija bebi, ali ako bljucne može da se zagrcne i aspirira hranu. Dugo je preporuka bila da bebe leže potrbuške, ali je primijećeno da je sindrom iznenadne smrti dojenčadi znatno češći u tom položaju. Najbezbjedniji položaj za bebu do dva mjeseca je ležanje na boku. Bebu treba poduprijeti iza leđa pokrivačem da se ne prevrne. U toku dana potrebno je mijenjati stranu na kojoj leži. Ne okretati bebu licem ka zidu jer želi da komunicira s osobama iz okoline.

Kada je budna poželjno je i da leži potrbuške, ali uz nadzor. Svakako, u prva tri mjeseca nije preporučljivo da beba leži samo u jednom položaju.

Kosti glave su još mekane, pa se promjenom položaja pravilno oblikuje glava. Dakle, zaključujemo da beba u prva dva mjeseca treba da spava na boku, a preko dana da mijenja položaj, uz nadzor odraslih.

PRANJE ZUBA

Djeca treba da počnu da peru zube što ranije. Nakon pojave prvih zubića roditelji mogu vrlo pažljivo obrisati zubiće gazom ili vatom umočenim u mlaku vodu ili kamilicu.

Kada djetetu niknu svi mliječni zubi -  ukupno 20, treba početi s upotrebom četkice za zube, uvijek u prisustvu roditelja. Trebalo bi ih prati iza svakog obroka, a obavezno nakon doručka i večere.

HIGIJENA NOSA

Pumpice za čišćenje nosa sada praktično svi koriste. Važno je uvijek prije  upotrebe bilo kojeg sredstva, pa i pumpice, da se napravi određena edukacija i da to ne radi samo jedan roditelj jer naglim pokretom djeteta može doći do povrede. Bitno je da tu budu najmanje dvije osobe. Što se tiče pumpica koje se stavljaju na usisivač, činjenica je da ih mnogi upotrebljavaju, da su funkcionalne, ali nekako sama pomisao da na usisivač stavljate nešto što ide djetetu u nos je čudna i ružna na prvi pogled. Mislim da je korištenje fiziološke otopine ili sljezovog macerata koji pripremimo često dovoljno, uz ono fizičko čišćenje nosa. Isto tako, kad djeca leže potrbuške samom silom gravitacije nos se čisti. U svakom slučaju uvijek kada postoji dilema treba konsultovati pedijatra.

RAČUNARI

Dnevno provođenje više od pola sata pred računarom nije dobro za djecu, pogotovo malu, koja samo igraju igrice i ne rade ništa korisno. Drugo su djeca školskog uzrasta, koja na internetu pronalaze određene korisne informacije. Primijetio sam često da mala djeca toliko priđu kompjuteru da im je glava uz sam ekran, što je svakako štetno.

Ipak, ne možemo zaustaviti razvoj i progres, sigurno je da kompjuter ima svoje mjesto, ali mislim da su tu potrebna određena ograničenja. Pored toga što nepravilno sjedenje može dovesti do zdravstvenih problema, djeca koja previše vremena provode pred računarom i koja su manje aktivna imaju i probleme sa gojaznošću. Zato roditeljima preporučujem da što više razgovaraju i igraju se s djecom jer mislim da je to vrijeme puno korisnije nego ono provedeno pred kompjuterom. Ipak je na kompjuteru jedan virtuelni svijet i pitanje je kako to utiče na dječju psihu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije