Zdravlje

Pedijatar Lolić: Učite djecu da vole sve ljude

Pedijatar Lolić: Učite djecu da vole sve ljude
Pedijatar Lolić: Učite djecu da vole sve ljude

Dolaskom druge bebe u kuću, starije dijete se često osjeća ugroženim i postaje razdražljivo i ljubomorno. S tim se susreću mnogi roditelji. Ipak, pravilnim pristupom i odnosom prema njemu, roditelji, bake, djedovi i ostali članovi porodice mogu ublažiti problem.

Branislav Lolić, banjalučki pedijatar, kaže da je veoma važno da mu ukućani pruže veliku pažnju i ljubav te da ga uključe u sve aktivnosti oko bebe. O tome, ali i o važnosti korištenja D 3 kapi, govori u ovom broju "Nezavisnih".

LJUBOMORA

Prvi znaci ljubomore prema drugoj djeci javljaju se u uzrastu od 18 mjeseci i izraženi su do četvrte godine, a rjeđe do polaska u školu. Najčešće se javljaju pri rođenju drugog djeteta. Najizraženiji su u porodicama sa dvoje djece. U višečlanim porodicama problem ljubomore među djecom je manje izražen. Kod djece koja su jedina u porodici, a posebno ako ne komuniciraju dovoljno sa drugom djecom, razvija se ljubomora prema drugoj djeci i ukoliko se neadekvatno reaguje, može predstavljati ozbiljan problem. Preporučljivo ih je postepeno uključivati u dječje kolektive, omogućiti igru sa drugom djecom i posjete igraonicama.

Starije dijete koje je do tada bilo u centru pažnje svih ukućana, to više nije. Samo uočava tu razliku. Roditelji, a posebno majka, puno više vremena posvećuju novorođenom djetetu.

Ukoliko je boravilo u dječjim kolektivima (jaslice, vrtići, igraonice), već je naviklo na prisustvo druge djece i problemi su manje izraženi.

Reakcije ljubomornog djeteta su najčešće agresija i gnjev, posebno prema mlađem djetetu i majci. Kod neke djece primjetna je regresija - vraćanje na neke navike iz ranijeg perioda - sisanje palca, čupanje kose, ponovno umokravanje, neadekvatna kontrola stolice.

Važno je o ovoj pojavi blagovremeno misliti i na vrijeme je uočiti i pravilno reagovati. Dijete treba pripremiti za dolazak bebe i nikako ga ne treba porediti sa drugom djecom. Treba ga aktivno uključiti u sve aktivnosti oko bebe - kupanje, presvlačenje, hranjenje i igranje.

Na ovo posebno treba da obrati pažnju majka, a dok je ona objektivno okupirana drugim djetetom, posebno je značajna uloga oca te bake i djeda, koji ne smiju dozvoliti zanemarivanje djeteta i koji treba da mu posvete neophodnu pažnju i ljubav.

Nije rijetka pojava agresivnog ponašanja prema bebi, što može biti i fizički opasno, a sukobi mlađeg i starijeg djeteta ponekad dugo traju.

Važno je djecu učiti da konflikte rješavaju nenasilno, dogovorom, pri čemu je primjer roditelja veoma značajan. Svađu treba brzo prekinuti autoritetom roditelja i ne biti pristrasan. Roditelji u ovom vremenu preopterećenosti obavezama, prenošenjem radnih obaveza kući, interneta, dugog boravka pred TV aparatima, sve manje vremena posvećuju djeci.

Najčešće imaju jedno ili dvoje djece, a predškolski period, koji traje šest godina, neponovljiv je i tako brzo prođe. Ne uživaju sa svojim djetetom koliko bi trebalo, a ovaj period je najvažniji za pravilan budući razvoj djeteta. Za sve drugo biće vremena i poslije u životu, a propušteno je često nemoguće nadoknaditi.

Poseban oprez je potreban kod djece razvedenih roditelja, o čemu bi oba roditelja trebalo i te kako da razmišljaju. Takođe, oprezan treba biti i kod djece bez jednog ili oba roditelja.

Moj savjet je - dragi roditelji, volite se, volite svoju djecu i učite ih da vole drugu djecu i sve ljude, pa će malo mjesta ostati ljubomori i poremećajima ponašanja. Dječje srce je čista stranica, što na njoj napišete, to će ostati zauvijek. A, ako ne stignete napisati ono što je dobro ili neko ispiše pogubne znake, biće ih vrlo teško izbisati.

D 3 KAPI

D vitamin nastaje u koži pod djelovanjem ultraljubičastih zraka (sunčanjem). On podstiče apsorpciju kalcijuma i fosfata iz crijeva, te mobilizaciju kalcijuma iz kostiju. Ako je dijete dovoljno izloženo sunčevoj svjetlosti, čak samo u predjelu glave, tokom godine, ne postoji potreba za njegovim unošenjem hranom. Ali, ako je dijete nedovoljno izloženo ultraljubičastim zracima i/ili zbog nedostatka u hrani D vitamina, razvijaju se znaci rahitisa.

Ovaj poremećaj se danas rijetko javlja u razvijenim zemljama, računajući i našu. Da bi se spriječilo nastajanje rahitisa, već dugo je praksa da se preventivno daju kapi vitamina D u profilaktičkoj dozi - dvije kapi dnevno ili 400 i.j. od petnaestog dana života, pa do kraja prve godine.

Tokom zimskih mjeseci po potrebi, uz konsultaciju nadležnog pedijatra, ista doza D vitamina se može davati i u drugoj i trećoj godini života.

Posebno je značajno redovno davanje prijevremeno rođenoj djeci i blizancima, koji su posebno ugroženi. Veće doze ne treba davati, zbog mogućih toksičnih uticaja D vitamina u slučaju predoziranja. Preporučuje se davanje kapi samo vitamina D, a ne kombinacija. Uz preventivno davanje D vitamina, djeci je potrebno dovoljno sunčanja i unošenje dovoljno kalcijuma hranom, prvenstveno mlijekom i mliječnim proizvodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije