Zdravlje

Pedijatar Lolić: Vlažne maramice samo kad se mora

Pedijatar Lolić: Vlažne maramice samo kad se mora
Pedijatar Lolić: Vlažne maramice samo kad se mora

Od pamučnih pelena i pranja bebine guze poslije svake velike nužde odustaje sve veći broj roditelja.

Brzina života i brojne obaveze koje roditelje rano odvajaju od djece doveli su do toga da bez jednokratnih pelena i vlažnih maramica danas "ne može" da se odgoji dijete. Iako su prilično jeftine i praktične, vlažne maramice nisu baš najbolji izbor za svakodnevnu upotrebu. To smatra i Branislav Lolić, banjalučki pedijatar. O tome, njezi bebine kože nakon kupanja, dječjem strahu od razdvajanja i skidanju tjemenjače govori u ovom broju.

NJEGA KOŽE

Bebu treba kupati mlakom vodom, temperature oko 37 stepeni. Nakon kupanja kožu treba dobro prosušiti dječjim peškirom i posebnu pažnju posvetiti pranju i sušenju kože u pregibima. Ovo treba raditi s puno strpljenja, nježno, jer je to prilika i za ugodan kontakt s bebom, čime se razvija pozitivan odnos roditelja i bebe, uz preporuku da oba roditelja učestvuju u ovoj aktivnosti. Nakon kupanja neutralnim kremama i uljima obavezno namazati pregibe, te genitalije i guzu. Nikada odjednom ne mazati svu kožu.

VLAŽNE MARAMICE, DA ILI NE?

U načelu, nakon defeciranja ili mokrenja bolje je saprati kožu mlakom vodom, nego koristiti vlažne maramice. Ako beba nije u kućnim uslovima, može se koristiti vlažna maramica, pri čemu je potrebno biti pažljiv i nježno trljati dječju kožu. Vlažne maramice su praktične na putovanju, u automobilu, kod pedijatra i u sličnim okolnostima, ali ih ne preporučujem redovno kada je beba kod kuće i roditelji mogu dovoljno vremena posvetiti bebi.

SKIDANJE TJEMENJAČE

Tjemenjača kod bebe je fiziološka pojava. Podrazumijeva pojavu bijelo-žućkastih naslaga u kosmatom dijelu glave. Najčešće se javlja tokom prva tri mjeseca života. Posljedica je pojačane funkcije žlijezda lojnica, pod uticajem hormona majke. Ne možemo je prevenirati, ali je možemo pravovremenom reakcijom ukloniti. Neka djeca imaju povećanu sklonost pojavi tjemenjače.

Ovom pojavom više su uznemireni roditelji nego što ona stvara neugodnost djeci. Uz redovnu higijenu dijela glave pokrivenog kosom (uz redovno pranje mlakom vodom, povremeno korištenje blagih šampona za djecu, prikladno sušenje mekim peškirom, redovno češljanje gustim češljom i skidanje ljuspica), najčešće se neće javiti tjemenjača.

Ako se, ipak, pojavi, preporučljivo je kožu navlažiti bebi uljem i nakon sat do dva nježno istrljati kožu šamponom, isprati i iščešljati. Korisna je i masaža kose frotirskom rukavicom. Ovo ponoviti nekoliko dana i biti strpljiv. Nikako agresivno ne skidati ljuspice, da se ne bi izazvalo fizičko oštećenje kože. Na kraju, ako rezultat nije zadovoljavajuć, obavezno kontaktirati pedijatra.

STRAH OD RAZDVAJANJA

U šestom i sedmom mjesecu života većina beba počinje pokazivati strah od razdvajanja od roditelja i osoba koje brinu o njima, kao i oprez u odnosu sa strancima. Strah od razdvajanja i strah od odraslih stranaca dostiže vrhunac u dobi između 10 i 18 mjeseci. Poslije toga mnoga djeca se manje plaše, ali neka su i dalje prilično plašljiva. Psiholozi ovu pojavu zovu strahom od razdvajanja i strahom od stranaca. Bebe u ovom uzrastu ne razviju pojam vremena. Kada im neko nije u vidnom polju, on zauvijek nestaje. Beba registruje da nekoga nema, ali ne pamti sliku te osobe kako bi mirno čekala njen povratak. Tokom nekoliko narednih mjeseci beba počinje shvatati značenje "stalnosti predmeta". Ovaj pojam im omogućava da shvate da ljudi i predmeti ne prestaju postojati samo zbog toga što ih ne vidimo ili ne čujemo. S iskustvom beba shvata da će se osobe do kojih joj je stalo vratiti. Uznemirenost što nije s osobom koja brine o njoj i zbog toga što je sa strancima predstavlja pravi strah. Ovi strahovi se prerastu kao i drugi strahovi ukoliko beba ima osnovu povjerenja u svome domu i odnosima s ljudima. S tom osobom će beba biti slobodna i spremna da koristi svoje sposobnosti rasta kako bi istražila okolinu koja nudi sve više izazova. Reakcije i saradnja osobe koja brine o bebi, dok ona pokušava da shvati svijet, predstavlja bitnu vezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije