Zdravlje

Pet razloga zbog kojih je rakija dobra za vaše zdravlje

Pet razloga zbog kojih je rakija dobra za vaše zdravlje
Pet razloga zbog kojih je rakija dobra za vaše zdravlje

Ukoliko vas bolja polovina ili bilo ko napadne zbog druženja s rakijom, iznesite joj jedan od ovih argumenata.

Produžuje životni vijek

Prevelike količine rakije, i bilo kojeg drugog alkohola, će vam definitivno skratiti životni vijek, ali umjerena količina vam ga može produžiti. I to zbog toga što antioksidansi pomažu u borbu protiv radikala koji su glavni uzrok starosti.

Oslobađa od stresa

Ukoliko je pijete u umjerenim količinama, rakija djeluje na nervni sistem, tako da vas opušta. Ponavljamo – samo ukoliko je pijete u umjerenim količinama.

Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara

Odlična stvar kod rakije je ta što sprečava stvaranje naslaga holesterola u vašem kardiovaskularnom sistemu, te vam pomaže da se smanji količina holesterola. A sve to drastično smanjuje opasnost srčanog i moždanog udara.

Pomaže u prevenciji prehlade

Vjerovatno niste znali da rakija može da posluži kao odličan sirup za kašalj. Isto tako alkohol pomaže da se ubiju sve bakterije u grlu. Najbolji efekat ćete postići ako ga pomješate s toplom vodom i limunom.

Ne goji

Evo odličnog argumenta – za razliku od gaziranih, pa čak i nekih „prirodnih“ sokova, rakija je alkohol s malim brojem kalorija! Ispijanjem rakije smanjujete holesterol u krvi i ne podižete kilažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije