Zdravlje

Povrće i tečnost za dobar metabolizam

Povrće i tečnost za dobar metabolizam
Povrće i tečnost za dobar metabolizam

Neredovna i nepravilna ishrana, stres, pušenje i neka oboljenja najčešći su uzroci poremećaja varenja.

Ovo je jedno od najčešćih oboljenja današnjice, a tegobe koje se javljaju su bol i nelagodnost u stomaku, nadimanje, gorušica, mučnina, ponekad i povraćanje. Jedna australijska studija ukazuje da zeleno lisnato povrće ima važnu ulogu u zdravlju organa za varenje. Tu su i neki savjeti da se što bezbolnije riješite ovih problema.

Tegobe:

Bol i nelagodnost u stomaku, nadimanje, gorušica, mučnina, ponekad i povraćanje.

Voće i povrće: Obiluju vlaknima, a osim banana, koje ne iritiraju sluznicu želuca, mogu da se uzimaju i šparoge, luk i sočivo. Ove namirnice sadrže probiotike.

Cimet: Da biste ubrzali metabolizam, u 200 ml tople vode dodajte kašičicu mljevenog cimeta i dvije kašičice meda i dobro razmutite. Po šolju mješavine popijte svakog jutra, pola sata prije doručka i uveče prije spavanja.

Celer: Izmiješajte po 25 gr ploda celera, 25 gr anisa, 25 gr komorača i 25 gr kima. Kašičicu mješavine prelijte šoljom vrele vode, poklopite i poslije 10 minuta procijedite. Popijte po šolju svježeg čaja, poslije jela.

Žvakanje: Žvakanje hrane je neophodno za dobro varenje, naročito za preradu žitarica. Svaki zalogaj bi trebalo žvakati 30 do 50 puta, a za to vrijeme će se namirnice dobro natopiti pljuvačkom iz usta, omekšati, pa će lakše da skliznu niz grlo.

Kombinacije: Za poboljšanje varenja mogu da se prave razne kombinacije hrane. Provjereno pomaže kada se 50 g sušenih kajsija prelije toplom vodom i umuti sa 200 ml kefira i začini bosiljkom.

Voda: Tečnost pomaže da hrana lakše prolazi kroz crijeva i čini da se vlakna aktiviraju. Voda je najbolje piće, tvrde stručnjaci, a ako je dovoljno pijete, smanjujete rizik od pojave smetnji s varenjem.

Pražnjenje crijeva: Obezbijedite redovno pražnjenje crijeva, što se najbolje postiže unošenjem vlaknastih hranljivih materija, mliječnih bakterija i mliječne kiseline, redovnim kretanjem i fizičkim vježbama.

Vježbanje: Brza šetnja, vožnja bicikla, trčanje, aerobik i slične aktivnosti koje ubrzavaju puls na 140 otkucaja u minutu, poboljšavaju varenje jer dovode do direktnog trošenja šećera i masti iz krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije