Zdravlje

Povrće za detoksikaciju organizma

Povrće za detoksikaciju organizma
Povrće za detoksikaciju organizma

Proleće je upravo stiglo i nema boljeg vremena da navalite na zeleniš od ovoga.

Posle zimskog "preživljavanja" uz konzervirane namirnice i tešku hranu, vreme je za nešto prirodno i zdravo, a bez preterane količine kalorija. Izaberite neku od sledećih: zelena salata, spanać, rotkvice, mladi luk, maslačak, sremuš ili neku kombinaciju od njih.

Međutim, ne zaboravite ni povrće koje imamo i tokom cele godine: šargarepu, praziluk, crveni, crni i beli luk.

U salatu možete da stavite i malo seckanih oraha ili badema i semenki susama i uživate u zdravim ukusima.

Belo brašno daje kalorije bez nutrijenata. Novo godišnje doba vam daje šansu da i ovo promenite i ubacite integralne žitarice i proizvode od njih na vašu trpezu.

Voće se na jelovniku treba nalaziti svakog dana, a sada je počela sezona ranog voća: jagode su upravo stigle iz plastenika pa su još skupe, ali dok se pijace ne napune ovim sezonskim voćem, uživajte u citrusima, jabukama, bananama, svežem ananasu i drugom voću.

Indijski orah je poput drugih koštunjavih plodova popularna zdrava grickalica koja se preporučuje i u ovom periodu. Iz svoje postojbine Brazila proširio se na mnoge strane, a sada je Nigerija glavni svetski proizvođač.

Ono što indijski orah izdvaja od badema, oraha, lešnika, brazilskog oraha je to što je indijski orah zapravo seme, a ne plod.

Jedna od veoma bitnih namirnica za ovaj period je i riba, koja je najvažniji izvor omega tri masnih kiselina, koje pozitivno utiču na rast, razvoj, reprodukciju, srce i mozak.

Ukoliko ste među onima koji su nakupili višak kilograma tokom zime, individualna dijeta je najbolji izbor za trajno i zdravo mršavljenje.

Takvu dijetu može da prepiše samo stručnjak u oblasti ishrane - nutricionista. Zdrava ishrana je ključ, a dijeta je sredstvo.

 

Jasna Anđelković, dijetetičar-nutricionista

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije