Zdravlje

Pravilno održavajte higijenu ruku

Pravilno održavajte higijenu ruku
Pravilno održavajte higijenu ruku

Virusi su značajni uzročnici mnogih crijevnih infekcija, a među njima posebno mjesto zauzimaju enterovirusne infekcije.

To su sezonska oboljenja ljetnih mjeseci, jer je tada veoma intenzivna cirkulacija crijevnih virusa i kod zdravog stanovništva.

Enteroviroze su fekalno-oralne infekcije i kao sve crijevne zarazne bolesti češće su u sredinama sa lošijim sanitarno-higijenskim uslovima života i nepovoljnijim socijalno-ekonomskim prilikama.

Prenose se direktnim i indirektnim kontaktom, preko zagađene hrane i vode. Uglavnom obolijevaju najmlađa djeca, jer imaju slabiji imunitet, a i higijenske navike kod djece tog uzrasta nisu dovoljno razvijene. Asimptomatske infekcije su vrlo česte, što dokazuje veoma visok procenat antitijela kod odraslih.

Ovakve infekcije igraju posebnu ulogu u širenju enteroviroza. Javljaju se kao ljetni prolivi u manjim ili većim epidemijama.

Najefikasnija mjera prevencije zaraznih bolesti, posebno kada govorimo o bolestima prljavih ruku, je pravilno održavanje higijene ruku.

Pranje ruku nakon korištenja toaleta, prije početka pripreme hrane, nakon igre, osnovna je mjera spečavanja i suzbijanja ovih infekcija.

Namirnice koje se koriste za ishranu ljudi treba da budu pravilno uskladištene na mjestima prodaje, ali i u domaćinstvu.

Namirnice životinjskog porijekla treba termički obraditi na temperaturi iznad 70 stepeni Celzijusovih. Skuvana hrana ne bi smjela da se drži izvan rashladnih uređaja. Kuvana hrana, koja je ranije spremljena, treba dobro da se podgrije prije nego što ju počnemo jesti.

Takođe, hrana treba da se zaštiti od kontakta sa insektima, posebno od muva, i životinja, a posuđe i kuhinjski pribor treba dobro da se čisti.

U ljetnim mjesecima, takođe treba voditi računa o tome da se frižideri ne pretrpavaju namirnicama i da se koriste namirnice koje su u roku upotrebe.

Milan Davidović, epidemiolog

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije