Zdravlje

"Prestanite lagati sebi i počnite vježbati" (FOTO)

"Prestanite lagati sebi i počnite vježbati" (FOTO)
"Prestanite lagati sebi i počnite vježbati" (FOTO)

Elvir Mujagić, danas profesionalni fitnes instruktor i individualni trener u Banjaluci, kaže da je strog trener, ali da ga polaznici dobro slušaju i, što je najbitinije, mijenjaju se i postižu bolju formu, a koliko je bitna volja i promjena, najbolje zna on, jer je uspio da smršavi čak 50 kilograma!

Ljudima, kaže, izgleda da treba da se desi nešto loše, kako bi se probudili i vodili brigu o izgledu i zdravlju. Za naše čitaoce govori o motivaciji, pravilima vježbanja, ali i prisjeća se svoje borbe sa kilogramima.

"Kada pređete granicu sa kilažom, dolazi do hormonskog poremaćaja u tijelu. Promjena načina ishrane je izuzetno teška, a mnogi koji su u fazi mršavljenja doživljavaju to kao odricanje. To nije odricanje. U mom programu nema odricanja niti gladovanja, to ne preporučujem", objašnjava ovaj trener.

Savjetuje za one koji se bore s kilogramima da je najbitnije da se kritički ophodite prema sebi. "Pogledate u ogledalo i prestanete lagati sami sebe, te kažete: 'Vrijeme je da smršam.'"

"Klijente koji su preteški u početku ne tjeram mnogo na trčanje, jer dolazi do povreda koljena, koje sam i sam imao. Trudim se da skinemo određen broj kilograma, pa da postepeno pređemo na standardne treninge, dok je kontinuitet najvažniji, ali je isto tako važno da se ne pretjeruje", objašnjava.

Za početnike je najbolje da imaju tri treninga sedmično, jedan dan treninga, jedan dan odmora, jer, kako kaže, tijelo nije u mogućnosti da se opravi. Pojedini mišići se opravljaju i do 72 sata, a treniranje kroz bol nije rješenje.

Prva dva mjeseca početnici bi trebalo da treniraju tri puta sedmično, nakon toga se uvodi četvrti trening, dok ste za peti spremni tek nakon godinu aktivnog vježbanja, te pored kvalitetne i uravnotežene ishrane, morate imati i dovoljno sna.

"Iako svi znamo šta su četiri bijela zla, prvo moramo da se riješimo industrijski obrađane hrane, a svakako je najveći problem današnji stil i način života", govori Elvir.

Njegov put do ostvarenja sna i fit linije nije bio nimalo lak. Do prije nekoliko godina imao je 140 kilograma, a danas vaga pokazuje fascinantnih 88,4 kilograma.

Rječit, energičan i pun optimizma, prisjetio se početaka, borbe, trenutaka slabosti i prepreka kroz koje je prolazio, fizički i psihički bio je na dnu, sa izrazito lošim zdravstvenim stanjem.

"Doktori su me otpisali, bez mogućnsoti oporavka, zapustio sam se, nisam obraćao pažnju. Kada sam se pogledao u ogledalo, shvatio sam da mi se život ruši i da nisam sposoban da upravljam njim, to je bio glavni okidač i okrenuo sam se svom zdravlju", priča Elvir.

Zahvaljujući prijateljima iz rodnog mjesta Kozarske Dubice, počeo je da odlazi u teretanu i pokrenuo se sa mrtve tačke.

"Imao sam 50 kilograma viška, a prve rezultate primjetio sam nakon tri do četiri mjeseca. Počeo sam da gubim vodu iz organizma, pa je i vaga pokazala da ukupna tjelesna masa polako opada, nakon toga, došlo je do prvog zastoja, kada sam shvatio da u nečemu griješim", govori on.

Kako kaže, njegova loša probava nije podnosila jak trening i hranu, morao je da se zaustavi, premosti taj problem, kako bi nastavio ka svom cilju.

"U tom periodu sam se preselio u Banjaluku i tokom 2011. i 2012. godine uspio sam izgubiti prvih 25 kilograma. Kada je vaga pokazala 105 kg, opet sam se morao zaustaviti, jer sam imao višak kože, gdje sam osjetio i dozu straha i mislio da je taj problem nerješiv", prisjeća se Elvir.

Tako je i počela njegova edukacija i nepresušna volja za znanjem o ishrani i sportu, koja ga je sporo, ali sigurno dovela do uspjeha, jer je on danas primjer, ne samo onima koji imaju zdravstvene probleme i višak kilograma već svima koji žele da promijene životne navike.

"Nisam odustajao od činjenice da ovu prepreku riješim bez operacije i uspio sam u tome. Kada sam shvatio da moji savjeti pomažu drugima i kako bih imao drugare za vježbanje, te kako bih druge poveo istim putem, počeo sam sa profesionalnom edukacijom za fintes instruktora pri Sportskom savezu RS, a u planu mi je da završim i DIF", ponosno ističe.

Dodaje da mu nije bilo lako postići trenersku formu, a da sada može reći da je u završnoj fazi.

Knjiga posvećena majci

Elvir kaže da se najbolje stvari u životu dešavaju spontano, a dokaz za to je i njegova knjiga "Antistres, mršavite zdravo", koja je nastala neplanski, dok je bilježio svoja i tuđa iskustva, prikupljao jelovnike, skripte i način vježbanja. Knjigu je posvetio majci, osobi koja mu je pružila nesebičnu i najveću podršku u trenucima najveće borbe.

"U knjizi se nalaze moja iskustva i iskustva prijatelja te u njoj objašnjavam kako sve zavisi od konačnog cilja koji sebi postavite", ističe Elvir.

Što više povrća u jelovniku

Prema Elvirovim riječima, kafa i nije toliko štetna, poželjno ju je popiti prije treninga zbog izdržljivosti, a toplo preporučuje i paradajz čorbu.

Ručak s kojim nikada nećete pogriješiti jeste piletina, riža i salata, a akcenat stavlja na svježe povrće.

"U meniju za moje vježbače nalaze se tri porcije povrća dnevno, s tim da, voća ne smiju previše jesti, jer u fazi mršavljenja fruktoza je neprijatelj. Najveća greška amatera je što preskaču obroke nakon treninga, ne doručkuju i prave veliku pauzu između obroka. Tri obroka dnevno svi možemo ispoštovati", savjetuje ovaj trener.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije