Zdravlje

Pripremite svoje tijelo na zimsko računanje vremena

Pripremite svoje tijelo na zimsko računanje vremena
Pripremite svoje tijelo na zimsko računanje vremena

Iako pomeranje sata u jesen tijelu lakše pada, opet su moguće nesanica, depresija i pojačana osjetljivost na vremenske prilike.

Zimsko računanje vremena za tijelo je manji šok od ljetnjeg

U noći sa subote na nedjelju dobićemo sat sna jer počinje zimsko računanje vremena. Iako se bioritam lakše prilagođava na pomjeranje sata unazad nego unaprijed, nesanica je i dalje najčešća nuspojava. Te promjene najlakše padaju noćnim pticama koje imaju dodatan sat za svoje noćne aktivnosti, potvrdila su istraživanja, prenosi B92.

Moguće su migrene, ali i pojačana osetljivosti na vremenske prilike

Pomjeranje sata utiče na unutrašnji sat i može poremetiti hormonalnu sliku što pak uzrokuje niz tegoba kao što su bolne migrene, nervoza i depresija. Zbog vraćanja sata unazad ljudi gube energiju i više osjećaju vremenske prilike.

Kafu, alkohol i tešku hranu treba izbjegavati

Uprkos tome što tijelo zimski prelaz lakše podnosi, treba ga pripremiti na pomjeranje sata. Preporučuje se izbjegavanje teških obroka u večernjim satima kao i alkohol jer remete ritam spavanja. Oni nepovoljno utiču na ravnotežu hormona zbog čega teže padnemo u san i budimo se. Tešku hranu treba izbjegavati najmanje tri sata prije odlaska na počinak, a kafu popiti najkasnije do pet sati popodne jer bi se u suprotnom mogla javiti nesanica.

Uz trening se tijelo brže prilagodi promjenama

Redovno vježbanje ubrzava prilagođavanje na novo računanje vremena. Tokom treninga otpušta se serotonin ili hormon sreće koji pomaže organizmu da se što bezbolnije prilagodi novim promjenama. Najbolje je vježbati što ranije u danu, po mogućnosti na otvorenom. Vježbanje u kasnijim satima treba izbjegavati jer razbuđuje i remeti san.

Popodnevno dremanje usporava prilagođavanje

Osim redovnog vježbanja i izbjegavanja teških obroka, važno je uspostaviti rutinu spavanja i držati je se svaki dan. Ako ste na primjer prije išli u krevet u 23 sata, sada bi bilo najbolje da legnete u 22 sata. Takav će pristup omogućiti brže prilagođavanje. Takođe, treba izbjegavati popodnevno dremanje jer će tijelo misliti da se vrijeme nije promijenilo pa će navikavanje teći teže i sporije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije