Zdravlje

Rotkvica pomažu u liječenju nekoliko vrsta raka

Rotkvica pomažu u liječenju nekoliko vrsta raka
Rotkvica pomažu u liječenju nekoliko vrsta raka

Rotkvica je ciienjena ljekovita i hranljiva kultura koja se uzgaja već preko 3 000 godina.

U doba Rimljana, radnici su primali rotkvice kao platu, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok. Stari Grci su ih toliko obožavali da su ih prinosili kao žrtvu na zlatnim poslužavnicima za svoje bogove. U srednjem vijeku imale su negativno značenje jer su ih ljudi smatrali simbolom svađe i sukoba.

Rotkvica je danas jedna od najpopularnijih vrsta povrća na svijetu.

Sto grama rotkvice sadrži svega 16 kalorija, ali je bogata mineralima i vitaminima. Dobar je izvor bakra, mangana, kalijuma, vitamina C, K i B6. U manjim količinama poseduje kalcijum, gvožđe, fosfor, cink i natrijum, prenosi Stvar ukusa.

Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti dišnih puteva, naročito kod kašlja i astme. Takođe pomaže i kod kod tegoba sa žuči i jetrom.

Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca tako što im poboljšava snabdijevanje kiseonikom. Ako planirate da smršate, jedite rotkvicu zbog njene niske kalorijske vrednosti, lakog varenja, obilja vlakana i vode, koji stvaraju duži osjećaj sitosti.

Njena svojstva detoksikacije, obilje vitamina C, folna kiselina i antocijanini pomažu u liječenju nekoliko vrsta raka, naročito debelog crijeva, bubrega, želuca i grla.

Sok rotkvice

Sok rotkvice je staro narodno sredstvo za bolju probavu. Pomaže protiv zatvora i otežane varenja ugljenih hidrata. U svrhu regulisanja probave, pijte sok od rotkvice prije obroka.

Rotkvica takođe podstiče izlučivanje žuči i ublažava hemoroide. Kao prirodan diuretik uklanja višak tečnosti iz organizma, ublažava bol i pečenje kod mokrenja, čisti bubrege i smanjuje rizik od upala urinarnog sistema.

Napomena: Rotkvica se ne preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.

Rotkvica u kulinarstvu

Rotkvica je popularna u pripremi različitih salata, ali može se i bariti, dodati mliječnim sosovima i umacima. Od lišća se takođe mogu praviti ukusne supe i prilozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije