Zdravlje

Samopregled dojki je jednostavan i besplatan

Samopregled dojki je jednostavan i besplatan
Samopregled dojki je jednostavan i besplatan

Karcinom dojke predstavlja jedan od najčešćih malignih tumora kod žena. Doktor Aleksandar Marjanović ističe da iako samopregled dojki (BSE - breast self exam) ne može zamijeniti pregled dojki koji obavlja specijalista, smatra da je vrlo važno da se žene, ali i muški dio populacije obuče ovoj jednostavnoj tehnici za otkrivanje promjena u dojkama, koja može omogućiti da potencijalno zloćudna promjena na vrijeme bude uočena i uklonjena sa što manjim posljedicama.

"Samopregled dojki je jednostavan, lako izvodljiv, besplatan, dovoljno je da se radi jednom mjesečno, a potrebno je da ga rade kako žene od dvadeset godina, tako i žene u postmenopauzi ili dojenju, trudnoći", ističe dr Marjanović.

Samopregled dojki se zasniva na posmatranju dojki i pregledu tkiva dojki.

Najbolje je slijediti jednostavnu šemu.

Prema riječima dr Marjanovića posmatranje se vrši na ogledalu dovoljne veličine da se vide obje dojke. Potrebno je upoznati svoje tijelo i naučiti kakav je izgled građa dojki.

Naučiti šta je normalno, a individualno različito uz normalne varijacije u veličini i obliku jedne dojke u odnosu na drugu.

Samopregled se nastavlja pregledom tkiva dojke. Najbolje je zauzeti ležeći položaj. Nije pogrešno ako se radi lakšeg pregleda koristi krema za kožu.

Samopregled dojki je najbolje raditi nakon menstrualnog krvarenja to jest u periodu kada dojke nisu osjetljive. Ukoliko se radi o ženama koje su u menopauzi, za pregled je pravilno odrediti jedan dan u mjesecu.

Kod žena koje doje samopregled se preporučje nakon dojenja, kada je dojka ispražnjena od mlijeka.

U toku samopregleda dojki ukoliko se naiđe na čvoriće, otečenost, crvenilo kože, tamnjenje, ulegnuća ili smežuravanje kože, promjene u veličini ili obliku dojke, bol u dojci, ranu na bradavici ili njeno ulegnuće, iscjedak iz bradavice, profesionalno mišljenje je potrebno.

Ipak, ako neki od ovih znakova bude primijećen, posjeta specijalisti je neophodna, ali nema razloga za paniku, jer se samo 20 odsto primijećenih promjena u dojkama ispostavi kao zloćudno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije