Zdravlje

Simptomi koji se ne smiju ignorisati: Uporna temperatura kao alarm

Simptomi koji se ne smiju ignorisati: Uporna temperatura kao alarm
Simptomi koji se ne smiju ignorisati: Uporna temperatura kao alarm

Tijelo nam često pokušava na razne načine reći u kakvom se zdravstvenom stanju nalazi, pa pročitajte o nekim simptomima koje ne bi trebalo da ignorišete.

Visoka temperatura

Neki virusi mogu uzrokovati temperaturu i obično ako nije temperatura pretjerano visoka (do 38°C) nekoliko dana ste sigurni. Ali, ako imate povišenu temperaturu (između 37,5 i 38,5) duže od nekoliko dana, obavezno se javite doktoru i potražite odgovarajuće medikamente u apoteci. Temperatura može signalizirati i ozbiljnije infekcije iako nema drugih popratnih simptoma.

Gubitak težine

Ako dođe do neplaniranog gubitka težine, te izgubite više od pet odsto svoje ukupne težine za mjesec, ili 10 odsto za pola godine, trebalo bi da zatražite ljekarsku pomoć.

Kratak dah

Ako ste zdrava osoba koja inače nema problema s disanjem, a osjetite iznenadne poteškoće ili kratak dah, hitno treba da se javite u bolnicu. Ako imate astmu ili znate šta uzrokuje probleme s disanjem, tada bi trebalo da slijedite uputstva porodičnog ljekara.

Promjena u radu crijeva

Neki ljudi imaju crijevnih problema godinama i ne bi trebalo da pomisle kako sada zbog zatvora moraju hitno doktoru iako su već razgovarali s njim o tom problemu, nego ako dođe do promjene iznenada.

Promjena u ponašanju

Dezorijentacija, zbunjenost, halucinacije ili iznenadno agresivno ponašanje zahtijevaju hitnu pažnju stručnjaka medicine.

Glavobolja

Većina glavobolja je iritantna, ali nestaje sama od sebe, međutim u nekim slučajevima ona signalizira na ozbiljniji problem. Glavobolja koja dođe iznenada i za koju pomislite kako je to najgora glavobolja u vašem životu traži pažnju ljekara.

Blicevi svjetla

Ako vam se pojavljuju fleševi svjetla, a nisu uzrokovani migrenom, javite se doktoru. Osim toga, simptomi na oku koji zahtijevaju hitnu pažnju medicinara su značajno povećanje tamnih mrlja koje plutaju pred očima, iznenadna "zavjesa" ili osjećaj kao da gledate kroz filter.

Presitost

Ako neko vrijeme osjećate promjene u ponašanju za stolom, najedete se npr. ranije nego inače, možda bi trebalo da se konsultujete sa doktorom. Može da se radi o nekom poremećaju u funkcionisanju probavnog sistema.

Vrući dlanovi

U nekim situacijama (stres, nervoza) takvi vreli, znojni ili crveni dlanovi su normalna stvar, ali ako se pojave zajedno javite se porodičnom ljekaru.

Važno često pranje ruku

Pravilno i često pranje ruku je najbolji način da se smanji prenošenje virusa, a naročito poslije kihanja, kašljanja ili kontakta sa nekim ili nečim što može biti kontaminirano. Za jačanje imuniteta preventivno djeluju i redovno vježbanje i uzimanje vitamina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije