Zdravlje

Sunčevi zraci doprinose gubitku kilograma

Sunčevi zraci doprinose gubitku kilograma
Sunčevi zraci doprinose gubitku kilograma

LONDON - Prema rezultatima studije sprovedene na Medicinskoj školi Fajnberg (Feinberg), u procesu gubljenja kilograma pomaže izlaganje sunčevim zracima.

Učesnici studije, 54 osobe prosječne starosti od 30 godina, nosili su monitor koji je mjerio njihovu izloženost jutarnjim sunčevim zracima tokom sedam dana, a takođe su vodili dnevnik ishrane i unos kalorija.

Oni koji su ujutro bili više izloženi sunčevim zracima imali su manji indeks tjelesne mase od onih koji se nisu izlagali suncu, bez obzira na starost, aktivnost i ono što su jeli, piše portal Magazin.

Oni koji se izlažu suncu imaju manje kilograma, jer izlaganje sunčevoj svjetlosti u ranim jutarnjim satima, za razliku od izlaganja suncu kasnije, usklađuje unutrašnji tjelesni sat, što znači da osoba ima veće šanse da ima prirodan i stalan raspored spavanja.

S druge strane, stalni raspored spavanja pomaže efikasnosti metabolizma, što može dovesti do gubitka težine.

Drugo objašnjenje ukazuje da je jutarnja svjetlost mnogo intenzivnija od one popodnevne ili predvečernje i to zbog veće količine plave svjetlosti koja ima najjači uticaj na dnevni ritam.

Stručnjaci smatraju da je ljudima potrebno samo 20 do 30 minuta da budu izloženi suncu i to između 8 i 12 sati.

 

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije