Zdravlje

Susam liječi zubobolju i perut

Susam liječi zubobolju i perut
Susam liječi zubobolju i perut

Susam (Sesamum indicum), omiljena namirnica orijentalnih i sjevernoafričkih naroda, odavno se odomaćio i na našim prostorima i koristi se na mnogo načina.

Kod mnogih jela predstavlja jedan od najvažnijih sastojaka. Za njegovo ljekovito dejstvo protiv ćelavosti, peruti, zubobolje, zujanja u ušima, išijasa, poremećaja u dojenju znali su još stari Egipćani. To je jedna od najstarijih i najzdravijih kultivisanih biljaka. Susamovo ulje se koristi čak 5.000 godina, a dobra je prevencija protiv stvaranja tromba i dugotrajnog zatvora, smanjuje bolove kod reumatoidnog artritisa, a sanira i povrede, akne, čireve i opekotine.

Danas se susam najviše gaji u Kini, Indiji i Sudanu, jer njegovo sjeme sadrži između 45 i 60 odsto kvalitetnog ulja koje se koristi za kuvanje, spremanje salata i proizvodnju margarina. Susam je visoka, jednogodišnja biljka s mahunastim plodovima, a sjemenke su izuzetno nutricionistički bogate i beru se zrele, a zatim suše. Sjeme susama sadrži najveću koncentraciju fitosterola, sastojka po hemijskoj strukturi nalik holesterolu. Fitosteroli imaju moć, ukoliko su dovoljno prisutni u ishrani, da redukuju nivo holesterola u krvi, poboljšaju imunitet i smanje rizik od nastanka pojedinih oblika karcinoma. Inače, sjemenke predstavljaju jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani, dok se susamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamjena za maslinovo.

Čistač u tijelu  

Susam je izuzetno bogat gvožđem, pa je dovoljno unijeti 50 grama ovog sjemena da bi se zadovoljila dnevna potreba čovjeka za ovim mineralom.

U velikim količinama prisutan je i kalcijum, mangan, bakar, magnezijum i selen. Od vitamina posebno mjesto zauzima vitamin E, moćan antioksidans, koji štiti ćelije od starenja, pojave tumora i srčanih bolesti. Istovremeno, izvrstan je izvor i tiamina B1, piridoksina B6, niacina, folne kiseline i riboflavina. Sezamin je još jedan sastojak, važan u zaštiti jetre od oksidativnih oštećenja. Zajedno sa sezamolinom i lignanom utiče na snižavanje holesterola i krvnog pritiska, a povećava nivo vitamina E.

Iako težak za osjetljive stomake, susam ipak povremeno treba konzumirati, jer je savršen čistač organa za varenje. On poboljšava djelotvornost glibenklamida, lijekova za liječenje dijabetisa.

Afrodizijak  

U zemljama u kojima se gaji, susam ima reputaciju snažnog afrodizijaka. Na bazi ovog začina pripremaju se napici za potenciju. Da bi se dobio napitak treba pomiješati sjeme susama i maka u istim količinama i u tu mješavinu dodati manju količinu sjemena koprive, luka i šargarepe, kao i kašiku šećera. Sve sastojke samljeti u prah i pomiješati, a kašičicu smjese rastvoriti u tekućini i polako piti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije