Zdravlje

Trikovi za čišćenje kože i kose

Trikovi za čišćenje kože i kose
Trikovi za čišćenje kože i kose

Očisti kožu i kosu od nakupljenih štetnih tvari super maskama

Vrijeme ne možemo zaustaviti, ali pravilnom njegom možemo uticati na procese starenja u svakoj životnoj dobi. Zdravim načinom života i povremenim detoksikacijama moguće je potaći procese obnove stanica, poboljšati njihove odbrambene sposobnosti i time usporiti starenje. Donosimo vam najbolje detoks tretmane za blistavu kožu i kosu, a neke od njih možeš napraviti sama kod kuće

Detoks pasta za lice

Mary Novosel, aromaterapeutkinja objasnila je kako se krajem zime metabolizam počinje buditi i ubrzavati, pojačava se razmjena tvari i raste potreba za regenerativnim tvarima koje smo izgubili tokom zimskog razdoblja. Zbog usporenog metabolizma, ali i jednoličnije prehrane tijelo je u zimskim mjesecima sklonije nakupljanju toksina. No, da bi olakšali tijelu taj proces, aromaterapeutkinja naglašava kako je potrebno prvo ga očistiti detoksikacijom od tereta štetnih tvari koje usporavaju dotok dragocjenih nutrijenata potrebnih za obnovu. Kosa tada najčešće izgleda kao slama, teško se češlja i uvijek je naelektrisana, a koža je pak sivkasta ili žuta, suha ili pretjerano masna, sklona upalama.

Sastojci za domaću masku:

3 kašike kurkume u prahu

3 kašike hladno presovanog kokosova ulja

3 kašike meda

Priprema: Pomiješajte sve sastojke i odvojite jednu malu kašiku koju ćeš, uz prstohvat kajenskog bibera, pojesti. S ostatkom smjese možeš namazati kožu lica, vrata i dekoltea. Drži masku oko 20 minuta i zatim je isperite gelom za čišćenje lica. Ponavljajte postupak svaki drugi dan, a konzumirati je možete svaki dan po jednu malu kašičicu.

Čišćenje glinom

Zahvaljujući mineralima koje sadrži, glina na sebe veže organske molekule, masnoće i toksine pa se pogotovo kod masne i oštećene kose i kože, preporučuje često praviti maske od gline koje su višenamjenske jer čiste pore kože i vlas dlake, opskrbljuju vanjski sloj mineralima i pružaju lagani piling kože i vlasišta.

Maska od gline

Pomiješaj par kašika zelene gline u prahu s par kašika ulja ili čaja, dodaj najviše 5 kapi eteričnih ulja, smjesu stavi na kosu. Ako ti je ostalo smjese, nanesite je na lice, vrat i dekolte.

Ako vam se čini da je kosa nakon nanošenja maske ostala masna, možete je oprati šamponom, a na kraju je dobro isprati u jednom od čajeva koji će pružiti njegu ali i dodatno tonirati vlasi.

(NN, zdravakrava.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije