Zdravlje

Važno otkriće: Doktori zaustavili širenje raka

Važno otkriće: Doktori zaustavili širenje raka
Važno otkriće: Doktori zaustavili širenje raka

Rak je zastrašujuća bolest za koju se naučnici širom svijeta trude pronaći lijek, a sada su naučnici iz SAD-a došli do velikog napretka povezanog s time kako se stanice oboljelih od raka repliciraju i kako zaustaviti taj proces, pa čak ga i unazaditi.

Stanice u ljudskom tijelu neprestano se repliciraju, stvarajući identične kopije, dok mehanizmi unutar tijela kontrolišu cijeli proces kako ne bi došlo do nastanka previše stanica. Kada ti mehanizmi zakažu, stanice ne prestaju rasti i pretvaraju se u tumore.

Uobičajeno liječenje sastoji se od kombinacije operacije, hemoterapije i radioterapije, zavisno o situaciji.

Zasad nije poznato kada će ovaj oblik liječenja biti dostupan oboljelima od raka, budući da je potrebno provesti još brojna istraživanja kako bi se utvrdio točan protokol za provođenje liječenja.

Naučnici s klinike Mayo na Floridi uspjeli su identifikovati  "mikroprocesor" u stanicama koji reguliše njihov rast. Zove se mikroRNA i "zapovijeda" stanicama kada se trebaju prestati dijeliti.

Kod zaraženih stanica taj je proces komplikovaniji a naučnici su uspjeli pronaći način kako ga zaustaviti, pa čak i unazaditi, što omogućuje da se stanice tumora prestanu širiti ljudskim organizmom.

"Inicijalni eksperimenti kod nekih od invazivnijih oblika raka vrlo su obećavajući", kazao je profesor biologije s klinike Mayo, Panos Anastasiadis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije