Zdravlje

Više od 1.300 oboljelih od multiple skleroze

Više od 1.300 oboljelih od multiple skleroze
Više od 1.300 oboljelih od multiple skleroze

BANJALUKA - U Republici Srpskoj registrovano je 1.300 oboljelih od mulitple skleroze, ali smatra se da je taj broj mnogo veći, jer pojedini oboljeli pomoć traže u zemljama okruženja, istakla je nacionalni koordinator za multiple sklerozu Sanja Grdić.

Ona je pojasnila da je riječ o bolesti koja je najčešće neurološki uzročnik invalidnosti u mladoj zreloj životnoj dobi, s obzirom na to da bolesnici najčešće obolijevaju između 20. i 40. godine života.

"U određenom omjeru, ženska populacije je češće zahvaćena ovim oboljenjem i bolest u nekom periodu, nakon 10 do 15 godina, počinje da pravi zaista ozbiljne probleme i dovodi do određenog stepena invalidnosti", rekla je Grdićeva novinarima u Banjaluci povodom obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze.

Zbog težine bolesti, tvrdi Grdićeva, veoma je važno da se što prije postavi tačna dijagnoza, da bi se moglo pristupiti određenom načinu života i liječenja.

Grdićeva naglašava da su simptopi vrlo šaroliki, a bolest je "podmukla", jer imitira mnogo drugih neuroloških, pa i reumatoloških oboljenja. Bolest se može manifestovati kao vrlo diskretno trnjenje, vrtoglavica, promjene raspoloženja, depresija, pad koncentracije, poremećaj funkcije mokrenja.

"Jasni simptomi multiple skleroze su slabost ruku i nogu, oduzetost nekih dijelova tijela, te posebno nagla omaglica na jednom oku. Kod nastanka bolesti postoji genetska predispozicija, ali mnogo veću ulogu igra stres, način života", pojasnila je Grdićeva.

Prema njenim riječima, dijagnostičke mogućnosti Kliničkog centra Banjaluka su kompletne, dok su one terapijske ograničene, s obzirom na to da su sve terapije za multiple sklerozu vrlo skupe, specifične i različite od pacijenta do pacijenta.

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Fond zdravstvenog osiguranja obezbijedili su terapiju interferonom beta 1B za određeni broj pacijenata. Nažalost, broj oboljelih je sve veći", navela je Grdićeva.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Amela Lolić istakla je da je multipla skleroza bolest koja dovodi do invalidnosti kod mladih, zbog čega joj resorno ministarstvo daje značaj i podršku kroz obezbijeđivanje lijekova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije