Zdravlje

Vježbanje vam može produžiti život za sedam godina

Vježbanje vam može produžiti život za sedam godina
Vježbanje vam može produžiti život za sedam godina

Samo 25 minuta brzog hodanja dnevno može vam produžiti život za sedam godina, kažu istraživači.

Oni su otkrili da umjerena fizička aktivnost kod osoba koje su u pedesetim i šezdesetim godinama života smanjuje rizik od smrti usljed srčanog udara za polovinu.

Inače, bolesti srca su najveće “ubice” na svijetu, a ranije je dokazano da vježbanje smanjuje rizik za njihov nastanak, tako što spriječava gojaznost i dijabetes.

Nova studija predstavljena na Kongresu Evropskog društva kardiologa sugeriše da redovna fizička aktivnost čak produžava život.

Grupa od 69 zdravih nepušača, starosti između 30 i 60 godina, koja nije redovno vježbala, testirana je u okviru nove studije na Zarland univerzitetu u Njemačkoj.

Testovi krvi tokom šest mjeseci redovnog aerobnog vježbanja, HIIT vježbanja i vježbanja pod opterećenjem pokazali su usporavanje procesa starenja i regeneraciju DNK.

“Nikad nećemo uspjeti da potpuno izbjegnemo starost, ali možemo da je odložimo. Možemo izgledati mladoliko i u sedamdesetim i živjeti i do 90 godina”, kaže Sandžej Šarma, profesor naslijednih kardioloških oboljenja na Univerzitetskim klinikama Sent Džordž u Londonu.

“Vežbanje vam kupuje od tri do sedam dodatnih godina života. Ono je antidepresiv, poboljšava kognitivne funkcije i dokazano odlaže početak demencije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije