Zdravlje

Za ove posljedice solarijuma vjerovatno niste znali

Za ove posljedice solarijuma vjerovatno niste znali
Za ove posljedice solarijuma vjerovatno niste znali

Pored toga što izazivaju rak kože, naučnici su sada došli do otkrića da solarijumi mogu biti prenosioci i raznih bakterija i virusa.

Dermatolog Don Mari Dejvis, s Klinike "Mayo", kaže da bakterije i virusi mogu da prežive u solarijumu uprkos velikoj toploti.

Ona je objasnila da svi ljudi na koži imaju bakterije koje prenesu na krevet u solarijumu koji se dok ležimo zagreje, ali ne dovoljno da bi sterilisao površinu i ubio bakterije koje su prenijete, a nakon toga te bakterije postaju jače i otpornije.

"Ukoliko se znojite to će samo pospješiti razvoj i razmnožavanje bakterija, a ako imate oštećenu kožu ili neku posjekotinu, veća je vjerovatnoća da ćete dobiti neku infekciju," dodala je Don.

Strafilokoka, bakterija koja može da uzrokuje infekciju kože i koja može biti opasna po život, herpes i polne bradavice koje dovode do HPV-a su najčešće infekcije koje se dobijaju ležanjem na krevetima u solarijumu, prenosi B92.

"Ultraljubičasto svjetlo teoretski može ubiti bakterije, ali u solarijumu nije dovoljno jako da bi ih uništilo," upozorava Dejvis i navodi da je najbolji način da se spriječi dobijanje ovih infekcija, izbjegavanje solarijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije