Zdravlje

Zaboravite dudu i obloge od alkohola

Zaboravite dudu i obloge od alkohola
Zaboravite dudu i obloge od alkohola

Za trudnoću i majčinstvo žene se pripremaju cijeli život. Iako odmalena posmatraju kako odgajaju njihovu braću, sestre, rođake, dolaskom na svijet njihovog djeteta sve prikupljeno znanje postaje upitno i puno je nedoumica.

Razlog je, naravno, strah od greške, ali i to što se ono što je nekada bilo sasvim normalno, danas dovodi u pitanje.

Internet, iako preplavljen raznoraznim savjetima, često je pun kontradiktornosti, a rješavanje svih nedoumica kod pedijatra (kojih se često sjetimo tek kad izađemo iz ordinacije) poprilično bi potrajalo.

Banjalučki pedijatar Branislav Lolić, jedan od autora knjige "Sedam koraka za uspješan početak života", otkriva da li je bolje koristiti pamučne ili jednokratne pelene, da li su hodalice štetne, treba li dojenoj djeci davati vodu i mnoge druge informacije neophodne za pravilan odgoj djeteta. Evo koje su to preporuke doktora Lolića:

Široki povoj

U vrijeme kada sam ja bio beba, nije bilo širokog povijanja, ali onda je primijećeno da je bilo dosta djece sa razvojnim poremećajima kuka u našoj zemlji i ortopedi i pedijatri su preporučili široko povijanje. Ta praksa je ostala i do danas. Smatram, iako se u nekim zemljama više ne preporučuje, da ne bi trebalo odustajati. Neki predlažu dva, neki šest mjeseci, a moja preporuka je minimalno dva mjeseca. Obavezno treba da bude urađen ultrazvuk kukova i nakon toga i kontrolnog pregleda pedijatara, ili ortopeda, u trećem mjesecu potrebno je odlučiti da li produžiti široko povijanje ili ne.

Pelene

Sa zdravstveno-medicinskog stanovišta preporučuju se pamučne pelene. Činjenica je da su one jeftinije i imaju određene prednosti, ali za ovaj ubrzani stil života mogu biti vrlo neprikladne. Pošto i jednokratne imaju svojih prednosti, smatram da je najbolje kombinovati ih, pogotovo dok je majka kod kuće s bebom. U prvom periodu, dok traje široki povoj, poželjno je koristiti ih, a kada dođe do veće aktivnost i kada i majka mora više boraviti vani, ako je u finansijskoj mogućnosti, treba koristiti jednokratne. Ipak, ako se pojavi pelenski osip potrebno je savjetovati se s pedijatrom, jer kod jednokratnih pelena problematična može biti dezinfikovanost. Zato treba da koristite pelene poznatih proizvođača, dobro skladištene, uz provjeru rokova.

Kod pamučnih, to bude riješeno peglanjem, koje uvijek savjetujemo, a bitno je i da je mašina za veš ispravna da može dobro da ispere deterdžent.

Voda tokom dojenja

Bebama koje su dojene ne treba nikakav dodatak, ni voda, jer mlijeko ogromnim svojim procentom sadrži vodu. To ne važi u slučajevima kada dijete ima neki zdravstveni problem, kao što je visoka temperatura i eventualno kada je jako toplo, ali i tada treba dati vodu uz konsultaciju pedijatra. Pristalica sam prokuvavanja vode koja se daje bebama, bar u prva dva mjeseca, i zbog bakterioloških i drugih mogućih zagađenja u vodi. Smatram da je dobro davati im prokuvanu vodu dok ne navrše godinu dana, a poslije treba da se navikavaju na sredinu u kojoj žive.

Skidanje temperature

Skidanje temperature oblogama, koje je ranije praktikovano, nije dobro. Ako nepravilno koristite alkohol, rakiju, može doći do toga da dijete kroz kožu unese dio tog alkohola u organizam. Ako sirće ili krompir nepravilno koristite, možete izazvati probleme sa kožom. Savjet pedijatara je dijete dobro pojiti, ne utopljavati i mlakom vodom istuširati i istrljati, a po potrebi dati i paracetamol.

Daje se 10 miligrama po kilogramu težine na 24 sata, što se podijeli u dvije ili tri doze. Često ove fizikalne metode, prije svega tuširanje i trljanje, ukinu potrebu za davanjem lijeka. Ne preporučuje se davanje lijekova ako je temperatura niža od 38,5. Ako su djetetu hladne ruke i stopala, treba ih istrljati i zagrijati i onda tuširati mlakom vodom, da se izjednači temperatura tijela. Ako temperatura traje duže od dva dana, treba razmisliti da je možda u pitanju bakterijska infekcija i odmah posjetiti pedijatra.

Hodalice

Dva su potencijalna problema kod hodalica. Prvi, malo ih je koje su stabilne, dijete se može vrlo lako prevrnuti i doživjeti fizičku povredu. Sa druge strane, savjetujemo da dijete do godinu dana ne forsiramo kada je hodanje u pitanju, već da ga pustimo, ako je zdravo, bez neuroloških poremećaja, da se razvija nekim prirodnim procesom, da počne sjedjeti, puzati, ustajati, pridržavati se…

Hodalica ima svoju prednost tamo gdje ima više djece, gdje je majka sama i ne može sve fizički stići, ali gdje se može, ja ih ne preporučujem.

Ortopedske cipelice

Kada hoda, dijete treba da nosi ortopedske cipelice, a kada ne hoda, nema potrebe da ih ima na nogama. Preporuka je da ima dva para cipela, jedan za van, a drugi za unutra. Kada je lijepo vrijeme, treba djetetu omogućiti da što više hoda boso, pogotovo ljeti, na pijesku, jer to i te kako dobro masira stopala, jača mišice stopala i sprečava pojavu ravnog stopala.

Jedan od glavnih razloga zašto ih primjenjujemo je prevencija spuštenog svoda stopala. Dijete do treće godine ima taj masni jastučić na stopalu pa izgleda kao da je spušteno, iako nije suštinski tako, pa mnogi pogriješe. Bitno je da spušteni svod stopala može vrlo uspješno biti preveniran do sedme godine života djeteta. Dakle, od navršene druge do sedme godine treba konsultovati pedijatra ili ortopeda ako postoji neka sumnja da dijete ima spušteni svod stopala. 

Šišanje na ćelavo

Nijedna naučna studija ne dokazuje da dijete šišanjem ima gušću kosu. Mislim da samo šišanje, pogotovo ako ga radimo bebama u prvoj godini života, koje su nemirne, može čak izazvati povredu. Potrebno je redovno održavati higijenu, a šišanje ima više estetsku funkciju, jer korijen kose je u koži i ne može biti pojačan šišanjem.

Duda

Dijete treba da sisa, da ne koristi ni flašice ni dude. Duda je varalica, a zašto da navikavamo dijete na varanje. Korištenje dude često uzrokuje deformitete vilice pa djeca imaju nepravilan zagriz i pogrešno izgovaraju pojedine glasove. Sa druge strane, može se desiti da duda padne i uprlja se, preko nje se unosi infekcija pa dijete tako može dobiti proliv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije