Zdravlje

Zašto smo gladni poslije alkohola?

Zašto smo gladni poslije alkohola?
Zašto smo gladni poslije alkohola?

Rijetko ko odoli da ne pojede neki masni specijalitet iz kioska brze hrane nakon "koje čašice više" u provodu.

Naučnici sada imaju objašnjenje zašto i najsnažniji karakter popušta pred krčanjem stomaka poslije ispijanja alkohola.

Dr Vilijam Ajler sa Univerziteta u Indijani kaže da mozak igra ključnu ulogu u regulisanju konzumacije hrane, nakon što je sproveo studiju o efektima alkohola na žene.

"Naše istraživanje je pokazalo da alkohol može povećati osjetljivost mozga na mirise i izgled hrane, zbog čega naša volja da joj se odupremo slabi. Mnoga alkoholna pića već imaju 'prazne' kalorije, pa kada ih ukombinujete s efektom aperitiva, mogu dovesti do energetskog disbalansa i gojenja", objašnjava dr Ajler.

Za potrebe studije on je angažovao 35 žena zdrave tjelesne težine, koje su analizirane u dvije odvojene posjete. Tokom prve intravenozno su dobile alkohol, a u drugom su dobile slani placebo rastvor.

Ispostavilo se da su žene koje su intravenozno dobile alkohol mnogo intenzivnije reagovale na mirise i izgled hrane i kasnije pojele obilnije obroke.

Ipak, profesor nutricionizma na Tehnološkom univerzitetu u Teksasu Martin Binks kaže da je ova studija samo "zagrebala površinu".

 "Veza između alkohola i hrane se često pojednostavljuje, a ova studija otkriva složenije procese koji moraju dodatno da se ispitaju", kaže on.

Otkrića će biti objavljena u novom izdanju stručnog časopisa "Obesity", donosi News.com.au, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije