Zdravlje

Zbog čega biste trebali masirati ovu tačku na stopalu?

Zbog čega biste trebali masirati ovu tačku na stopalu?
Zbog čega biste trebali masirati ovu tačku na stopalu?

Prema tradicionalnoj kineskoj vještini akupresuri na našem tijelu nalaze se brojne tačke čije masiranje pomaže u boljem radu funkcionisanju organizma te da se bolje osjećamo.

Jedna od tih 'magičnih' tačaka nalazi se između nožnog palca i prsta do nožnog palca, zvana Tai Chong, koju je preporučljivo svaki dan pritiskati ili masirati u malim krugovima oko 2 minute (možete i 3, 4 puta dnevno). Kako biste tačno odredili gdje se ta tačka nalazi, stavite prst po dužini ispod palca i prsta do palca i ispod prsta nalazi se ta točka. Tačka bi na dodir trebala biti relativno mekana.

Pritiskanje ove tačke podstaknuće bolji protok životne energije, u kineskoj drevnoj medicini zvane chi, te pomoći kod slijedećih zdravstvenih tegoba:

- glavobolje i vrtoglavice

- zamagljenog vida, crvenih, natečenih i bolnih očiju

- mučnine, povraćanja, zatvora i proljeva

- ljutnje, razdražljivosti, nesanice i tjeskobe

"Ova tačka na stopalu naziva se LIV 3 (liver 3) i to je tačka meridijana jetre. Osim već nabrojanih simptoma i tegoba koje masiranje ove tačke uklanja, ona će pomoći i kod problema kao što su palpitacija (osjećaj preskakanja srca), gorkog okusa u ustima, regulisanja menstrualnog ciklusa i boli u lumbalnom djelu leđa", ističe homeopat Petra Butinar.

(Zadovoljna.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije