Zdravlje

Ženama kafedžijama manje zujanje u ušima

Ženama kafedžijama manje zujanje u ušima
Ženama kafedžijama manje zujanje u ušima

VAŠINGTON - Prema novom istraživanju američkih naučnika, veći unos kofeina kod žena povezan je s nižim javljanjem tinitusa stanja kod koga osoba osjeća neobičan zvuk u ušima ili glavi, takozvano zujanje u ušima, iako ne postoji nikakav odgovarajući spoljašnji izvor zvuka.

U istraživanju su naučnici obradili podatke prikupljene od žena koje su imale 30 do 44 godine u trenutku kada je započelo ispitivanje 1991. godine, piše portal Pliva.

Od tada su, svakih nekoliko godina, prikupljani opsežni podaci o njihovoj istoriji bolesti, ishrani i životnom stilu.

Slučaj tinitusa istraživači su pripisali ženama koje su prijavile svakodnevnu prisutnost simptoma ili prisutnost simptoma nekoliko puta sedmično, a u analizu su uključili samo podatke onih ispitanica koje na početku istraživanja nisu imale simptome tinitusa.

Tako je u istraživanje uključeno 65.085 žena, među kojima je tokom 18 godina zabeleženo 5.289 slučajeva tinitusa.

Uporedivši unos kofeina i učestalost pojave tinitusa, istraživači su uočili negativnu povezanost što je unos kofeina bio veći, pojava tinitusa je bila manja.

Bez obzira na starost, žene koje su unosile 450 do 599 mg kofeina na dan (ekvivalent 4,5 do 6 šoljica kafe dnevno), u poređenju sa onima koje su dnevno unosile 150 mg kofeina (ekvivalent 1,5 šoljicu), imale su 15 odsto nižu učestalost pojave "zujanja u ušima".

Iako mehanizam djelovanja kofeina na titinus nije jasan, kao moguće objašnjenje autori navode rezultate istraživanja na životinjama koji su pokazali da kofein može direktno da deluje na srednje uho.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije