Život

"Bogataši" sa smeća

"Bogataši" sa smeća
"Bogataši" sa smeća

Nakon što je 2012. godine zatvorena jedna od najvećih deponija u Latinskoj Americi, mnogi su pozdravili ovaj potez. Međutim, jedini kojima je bilo žao deponije su "lovci na blago", koji su po cijeli dan znali kopati po deponiji, pronalazeći vrijednosti.

Danas, kad deponije više nema, mnogi od njih jedva sastavljaju kraj s krajem.

Više od 2.000 "lovaca na blago'' znalo je da provode dane na deponiji iznad Rija, u neposrednoj bliziji statue Isusa Hrista, piše BBC.

Svaki od njih je, u prosjeku, prekopao tone i tone smeća u potrazi za bakrom, a nerijetko su pronalazili i zlatni nakit.

Jedna od njih je i Kleonis Bento, koja je jednog dana ugledala nešto sjajno među trulom hranom i plastičnim flašama.

"Pronašla sam portugalsku zlatnu ogrlicu, koju sam tako dobro prodala, da sam od nje izgradila kuću na dva sprata", kaže Kleonis, dodajući da joj je čak ostalo novca da nije morala mjesec dana da ide na deponiju.

Ona kaže da je deponija mnogima bila jedini izvor života.

"Ta deponija je mnogima bila majka, jer nam je dala sve što imamo u životu", kaže ona. Geraldo Oliveria, 63-godišnjak poznat po nadimku Brizola, otkrio je blago jedne druge vrste. Naime, u jednoj tubi, koja je bačena u smeće, pronašao je čak 12.000 dolara, a drugom prilikom još 9.000, što ga je obezbijedilo za ostatak života.

"Kada sam pronašao novac, u početku sam bio uplašen. Sve su to bile novčanice od 100 dolara. Prvo sam uzeo samo jednu novčanicu, a ostatak zakopao. Otišao sam do mjenjačnice da provjerim da novac nije falsifikovan i ispostavilo se da nije", kaže Oliveira.

Ipak, zatvaranjem deponije nije sve stalo. Naime, ovi ljudi, koje još zovu i recikleri, dobili su posao u novoj deponiji na poslovima reciklaže i danas primaju redovnu platu: "Sada imamo kantinu i bolje uslove za rad. Međutim, zarada i nije tako velika, iznosi oko 190 dolara mjesečno, što je trostruko manje nego što smo zarađivali ranije. Kada bi sada bila otvorena neka nova deponija, svi bismo otišli tamo", kaže Kleonis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije