Život

Da li ste u vezi sa nasilnikom?

Da li ste u vezi sa nasilnikom?
Da li ste u vezi sa nasilnikom?

Bez obzira na ljepotu, pamet ili obrazovanje, svaka žena može da postane žrtva nasilja u porodici.

1. Izolovao vas je od porodice i prijatelja
Emocionalno nasilan supružnik vas želi samo za sebe. On ne prihvata vaš život izvan veze, pa čak ni onaj koji podrazumijeva porodicu i prijatelje. Sasvim je normalno i zdravo da se družite i sa drugim ljudima, zato ako vas on sprečava u tome, znak je da nešto nije u redu.

2. Vrijeđa vas
Ako vas neko naziva pogrdnim imenima, pa makar i u šali, namjera mu je jedino da vas povrijedi. Napasnici ponekad štite sebe kriveći vas i optužujući vas da ste previše osjetljivi.

3. Krivi druge za svoje probleme
Ako mu je uvijek neko drugi kriv, uključujući i vas, to je loš znak. Veza ne može da opstane ako jedan od partnera uvijek odbija da prihvati odgovornost za svoje postupke.

4. Pije ili se drogira
Ne koriste svi nasilnici drogu ili alkohol, ali im je većina sklona. Zavisnost dovodi do nekontrolisanog ponašanja.

5. Utjerao vam je strah u kosti
Ako se osjećate uplašeno u njegovoj blizini, to nikako nije u redu. Napasnici uvijek pokušavaju da dominiraju uz taktike zastrašivanja.

6. Kažnjava vas za vrijeme koje niste proveli zajedno
Ovo ide uz tehnike izolovanja, kada vas on želi samo za sebe. Ako odete negdje bez njega, kasnije ćete biti kažnjeni zbog toga.

7. Očekuje da ga dočekujete kao sluškinja
Nasilnik očekuje da se prema njemu ponašate kao prema kralju i da mu uvijek budete na usluzi. On će tražiti da sve uradite za njega, bez ikakve ideje o njegovoj pomoći.

8. Ekstremno je ljubomoran
Ljubomora je jedna od osnovnih karakteristika napasnika. Njemu smetaju drugi ljudi u vašoj blizini, pa čak i vaše sopstvene želje i ciljevi u životu.

9. Kontroliše vas putem emocija
On je dobar manipulator i emocionalno vas kažnjava svaki put kada nešto nije po njegovom. Pokušaće da učini da se osjetite krivom svaki put kada mu se usprotivite. Tada će da tvrdi da vas voli, pa čak i da vam se rasplače na ramenu, sve dok se ne osjeti ponovo sigurnim.

10. Postaje agresivan
Ako ste u emocionalno nasilnoj vezi, postoje velike šanse da problem preraste u fizički. Prvo će početi da vas vuče za kosu ili da vas zgrabi za ruku, što su sve znaci upozorenja. Ako ste ranije primijetili da umije burno da reaguje, razbija stvari, udara u zid i slično, vrijeme je da tu vezu okončate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije