Život

Dragoljub Galić nazdravio 108. godini života

Dragoljub Galić nazdravio 108. godini života
Dragoljub Galić nazdravio 108. godini života

BANJALUKA - Svima koji su Dragoljubu Galiću prije dvije godine, kada smo pisali o njemu, poželjeli još rođendana želja se ostvarila, pa je ovaj djed iz Donjih Goleša, kod Banjaluke, juče nazdravio 108. godini života.

Iako nema snagu iz mladosti, ne predaje se lako starosti  i dan često prekrati kojekakvim poslovima.

Tako je 15 dana prije jučerašnjeg rođendana sam okrečio bazen koji je visok dva i po metra, a ni trava mu se ne otima.

"Volim raditi i to mi ide. Kada sam krečio bazen, sa zemlje sam  uradio koliko sam mogao, a onda sam uzeo basamake i popeo se. Teže sam sišao, ali pomogla mi je snaha", priča Dragoljub i to dosta razgovjetno.

Da ima volje za radom sa 107 godina, potvrđuju i unučad, te kažu da kada neki posao oni ne mogu da stignu, a Dragoljub primijeti, to bude odrađeno.

"Dođem kući i vidim da je nešto urađeno. Ako ne može, na primjer, da kosom pokosi travu, on je počupa rukama", kaže Veselko  Galić, njegov unuk.

Ovaj djed, kažu ukućani, dane prekraćuje i ležanjem, a snaha Jelka kaže da pazi da hrana  koju im pravi ne bude premasna i da vrlo malo jede, te da je uvijek u jelu bio umjeren.

"Uvijek nam je govorio da je psiha važna. I nikada nije bio galamdžija, a uvijek je sve stizao. Ono što bi isplanirao, to bi i završio, ali laganim tempom. Ako želi unučad da u nekom poslu okupi, prvo kaže idemo svi, a kada vidi da nećemo, tada bi na foru uzeo vile i grablje za sve i  rekao bi da ide sam, onda krenemo za njim", priča unuk Veselko.

Dragoljub ima 11 unučadi, od kojih i unuku koja prima penziju, 15 praunučadi, a imao je sedmoro djece, od kojih mu je živ sin Damjan (71) i kćerka Krsta (85).

Osim što je vjerovatno najstariji Banjalučanin, za njega je vezana i još jedna neobičnost, jer je treći pacijent u svijetu kojem je u  poznim godinama urađen pejsmejker, i to prije pet godina.

U porodici Galić prepričavaju i anegdotu nakon tog zahvata, te kažu da mu je doktor obećao o svom o trošku za deset godina od operacije zamijeniti pejsmejker. I nakon toga, ako ga uhvati neka boljka, uspješno se nosi s njom, pa je prije dva mjeseca prebolio težu upalu pluća, a lijekove nije imao potrebe da koristi do prije šest godina. Sada pije samo one za srce, a pritisak mu je dobar. Ova starina već dugo alkohol i kafu ne pije, prestao je da puši, a voda mu je najbolje piće i to je uz uzmjerenost u svemu možda razlog njegove dugovječnosti.

Ulazak u 108. godinu Dragoljubu je rodbina priredila kako dolikuje ovom svečanom danu, uz trpezu, tortu i duvanje svjećica, a uz šljivu nazdravilo se i šampanjcem.***

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije