Život

Fejskini, inovativan način zaštite od sunca

Fejskini, inovativan način zaštite od sunca
Fejskini, inovativan način zaštite od sunca

PEKING - Možda inspirisani Spajdermenom, posjetioci plaže u kineskom gradu Ćingdau pronašli su inovativan način da zaštite svoju kožu od sunca.

Riječ je o maskama koje podsjećaju na Spajdermenovu i koje nazivaju "fejs - kini". Prve su ih ponijele sredovječne žene kao dodatak tradicionalnom kupaćem kostimu ali su ubrzo postale globalni hit.

Njujorški modni magazin CR Fashion Book, koji je pokrenula bivša urednica pariskog "Voga" Karin Roitfild, nedavnoje objavio foto reportažu sa modelima koji nose fejskinije, šik kupaće i fensi nakit.

Internet korisnici postali su oduševljeni ovim sada već neizostavnim modnim aksesoarom za ljeto. Za dva dana tema je inspirisala 12 miliona postova na kineskom Tviteru - Veibou.

"Starije Kineskinje sada su u centru modne pažnje", "Čini mi se da su pljačkaši banaka pojurili na plažu", samo su neki od komentara na društvenoj mreži.

Kada je riječ o izbjegavanju sunca, kineska kreativnost, piše BBC, djeluje nepresušno. Uz fejskinije, Kinezi koriste specijalne suncobrane koji blokiraju UV zračenje i ti suncobrani mogu da se instaliraju na bicikle. Često nose i rukave koji blokiraju sunce i koji mogu da se skinu, ali i plašt nalik Betmenovom.

Na kineskoj televiziji, reklame za magične kreme za izbjeljavanje kože iskaču na svakom kanalu. Blijeda koža oličenje je ljepote i nju su imale samo bogate žene koje nisu morale da rade u polju.

Za razliku od Kineza, Zapadnjaci pate od osunčane kože. Dok su solarijumi na zapadu uobičajeni, u velikim kineskim gradovima tek se pojavljuje poneki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije