Život

Flertovala s Kenedijem, Hitler ludio za njom

Flertovala s Kenedijem, Hitler ludio za njom
Flertovala s Kenedijem, Hitler ludio za njom

Inga Arvad je bila velika ljubav Džona Kenedija, jer je bila jedina žena s kojom je "on mogao biti što jeste". Tepao joj je Inga Binga, a priča o njoj je zaista fascinantna.

Naime, Arvadova je radila u Berlinu kao novinarka sredinom tridesetih godina prošlog vijeka. Da je riječ o fascinantnoj ženi svjedoči i to da ju je Hitler pozvao na otvaranje Ljetnih olimpijskih igara u Berlinu, pa čak i organizovao večeru njoj u čast.

Naravno, nisu samo njih dvojica bila očarana Ingom. Dok je radila u Holivudu, kao kolumnistikinja, mnogi su govorili da je ljepša od najljepših glumica Holivuda.

Čak je i Edgar Huver, direktor FBI-ja, bio opčinjen ovom ženom, ali iz drugih razloga. Naime, on je bio ubijeđen da je ona nacistička špijunka, koja se infiltrirala među američke zvaničnike, a bila je pod nadzorom FBI-ja svih godina dok je radila u "Vašington tajmsu".

"U to vrijeme je bilo sasvim normalno da prelijepa, egzotična žena, koja govori više jezika, bude špijunka", kaže Skot Feris, autor knjige "Inga", koja govori o njenom životu.

"Kasnije se ispostavilo da je nacistička Njemačka imala užasnu špijunsku mrežu. Ali, FBI to tada nije znao. Očajnički su tražili špijune u svojim redovima i bili su uvjereni da je Inga bila špijunka", kaže Feris.

Rođena 1913. godine u Danskoj, majka ju je odgojila da bude savršena žena i dama. Štaviše, čak je proglašena i za mis Danske 1931. godine, nakon čega se seli u Njujork, gdje je studirala na Columbia School of Journalism.

Kasnije odlazi u Berlin, gdje radi kao novinarka, a jedan od njenih zadataka je bilo pisanje o nacističkim zvaničnicima. O Hitleru je svojevremeno napisala: "To je čovjek koji vam se svidi na prvu."

Zapravo, u vrijeme kad je Arvadova pisala o Hitleru, on i nije bio ono što će kasnije postati. Naime, saredinom tridesetih mnogi su bili fascinirani Hitlerom.

Imala je dobru saradnju s nacistima, toliko da su joj oni zaista u jednom momentu ponudili da radi za njihovu obavještajnu službu, na šta je ona odgovorila da će razmisliti. To je bilo osvještenje za nju i, užasnuta ponudom, ona se odmah spakovala i otputovala u rodni Kopenhagen. Ubrzo odlazi u Vašington, gdje upoznaje Džona Kenedija, koji je u to vrijeme bio mladi poručnik korvete. Upoznao ju je preko svoje sestre Kik, koja je bila bliska prijateljica s Ingom.

U početku Džozef Kenedi, Džekov otac, nije imao ništa protiv njihove veze. Mislio je da je riječ o avanturi koja će kratko trajati.

"Međutim, njih dvoje su se zbližili za kratko vrijeme i Džek je kasnije govorio da je to žena koja ga je najbolje razumjela", kaže Feris.

Ipak, u sve se umiješao Džozef Kenedi, koji je uticao na sina da prekine vezu s Arvadovom. Ona se na kraju udala za glumca Tima Mekoja te postala američka državljanka. Imala je dvoje djece s njim i ostatak života je provela u La Kanjadi, u Kaliforniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije