Život

Glumila da je muško da bi mogla da radi

Glumila da je muško da bi mogla da radi
Glumila da je muško da bi mogla da radi

Živjeti u svijetu gdje su muškarci i dalje dominantni, svakako nije lako.

To je možda čak i teže u zemljama poput Egipta, gdje se jedna žena i majka pune 43 godine prerušavala u muškarca kako bi mogla raditi i zaraditi za svoju porodicu, jer je rano ostala bez muža.

Nakon svega, njen trud je nagrađen pa ju je tako guverner Luksora nagradio nagradom "Idealna majka", zbog patnje i poteškoća kroz koje je morala proći kako bi othranila svoju kćerku.

Njeno ime je Abu Dauh i živi u Luksoru, a iz Uprave sa socijalnu solidarnost izjavili su da su joj dali nagradu jer je provela decenije kao jedina hraniteljka porodice, a danas se brine i za kćerkinu djecu, svoje unučiće.

Naime, Abu Dauh, koja danas ima 64 godine, izgubila je muža još dok je bila trudna. Nakon što je rodila kćerku, našla se sama, bez igdje ikoga ko će joj pomoći.

Njenu situaciju dodatno su komplikovali lokalni običaji i tradicija, zbog čega se pune 43 godine morala prerušavati u muškarca kako bi mogla zaraditi za sebe i kćerku Hudu.

Radila je sve što joj je ponuđeno; pekla je cigle, čistila cipele... nije odbijala nikakav posao. Mislile su da je njenim mukama došao kraj, jer joj se kćerka udala. Međutim, muž joj se razbolio i nije mogao da zarađuje za svoju porodicu. Na kraju je ova žena morala da nastavi da radi i prehranjuje porodicu, koja je sad bila brojnija.

Kada bi odlazila u potragu za poslom, oblačila je garderobu svojstvenu muškarcima, nosila je muški turban kao i muške cipele.

"Uvijek sam radila težačke poslove, kao što je prenošenje cigli i vreći s cementom. Radila sam i kao čistač cipela, a nekada sam čak i prosila, sve kako bih zaradila za sebe i kćerku", kaže ona i dodaje:

"Kako bih se zaštitila od muškaraca i njihovih zlokobnih pogleda, a i kako ne bih bila na meti zbog tradicije, odlučila sam da postanem muškarac. Oblačila sam mušku odjeću, a istovremeno sam radila po okolnim selima gdje me niko nije znao."

Kaže da je radila sve što bi joj se ponudilo - od građevine do poljoprivrede.

"Čak sam odlazila i u nadničarenje, gdje sam radila poljoprivredne poslove", kaže Abu Dauh.

Trenutno, Abu Dauh radi kao čistač cipela, gdje ima svoje stalne mušterije i gdje može zaraditi pristojnu dnevnicu.

Njena kćerka Huda kaže da je ponosna na svoju majku.

"Moja majka i dalje prehranjuje našu porodicu. Nije joj teško svako jutro ustati u šest sati i otići na stanicu u Luksoru, gdje čisti i polira cipele putnicima. Sada kada je već u poznim godinama ja ujutro idem s njom kako bih joj ponijela opremu s kojom radi", kaže ona.

Abu Duah, i pored teškog života, želi da zahvali svima koji su joj tokom ovih godina nudili poslove.

"Hvala svima koji su mi pomogli. Jedino se nadam da će situacija u Egiptu jednog dana biti bolja", kaže na kraju ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije