Život

Selimovic: Oslanjati se na svoj trud, a ne na štelu

Selimovic: Oslanjati se na svoj trud, a ne na štelu
Selimovic: Oslanjati se na svoj trud, a ne na štelu

Imamo vrijedne, sjajne, pametne mlade ljude i da se toj djeci ovdje da prilika da se iskoristi potencijal koji predstavljaju, za kratko vrijeme bi se vidjeli pomaci naprijed, kaže Jasmina Selimović, prodekan za nastavu i međunarodnu saradnju na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Optimistična je po pitanju budućnosti BiH, ali kaže da moramo politiku skloniti iz svakodnevnog života i početi raditi ono od čega se živi. 

"Ne smijemo dozvoliti da nam se politika miješa u svakodnevni život u mjeri u kojoj je to trenutno slučaj kod većine građana", kaže ova mlada i uspješna žena, doktor ekonomskih nauka, koja je kao srednjoškolka nakon nastave radije pomagala ocu u poslu nego izlazila. 

Kada je završila Prvu gimnaziju u Sarajevu, u opticaju su joj bili elektrotehnički, medicinski fakultet i to plastična hirurgija, te ekonomski fakultet, što ide u prilog njenoj tvrdnji da je svestrana. Odabrala je ekonomiju i izabrala bi isto da se vrijeme vrati. Svoj izbor objašnjava činjenicom da joj je otac bio ekonomista. 

"Kad je počeo nesretni rat bilo mi 12 godina, stanovali smo na Grbavici i bili primorani otići iz stana. Promijenili smo sedam adresa u tri godine. I kad se sve završilo, mi bez ičega. Otac je krenuo s privatnom firmom. Krenuo je ni iz čega i vidjela sam kako to izgleda", kaže Selimovićeva.
Bilo joj je 1516 godina tada i kasnije joj je bilo interesantno da nakon nastave ode kod tate da mu pomogne, vidi šta radi, da se uključi. 

"Otac je rekao: 'Pa dobro, onda ćeš dobijati neku platu za to'. Zahvaljujući tome stekla sam radne navike", kaže profesorica, koja je u svojoj akademskoj karijeri više puta ocijenjena od strane studenata kao najbolji nastavnik. 

Voli književnost, voli čitati, mada nema puno vremena za to. Voli i putovati. Na fakultetu se bavi i procesima akreditacije fakulteta, a objašnjavajući šta znači prodekan za nastavu ističe da je nastava motor fakulteta. 

"Ta funkcija obuhvata proces organizacije nastave, dizanje nastave na viši nivo, gdje smo uveli nastavu na engleskom jeziku, te kontinuiranu saradnju sa svim nastavnicima. Ova funkcija upravlja i našim nastojanjima na polju međunarodne saradanje, što se odnosi na našu okrenutost prema vani. Ako hoćemo da budemo najbolji u ovom što radimo, moramo se ugledati na najbolje primjere u svijetu", kaže Selimovićeva. 

U akademskom smislu, ona se bavi kvantitativnim finansijama, tačnije osiguranjem, ovlašteni je aktuar. S ljudima voli raditi. 

"Posao nastavnika je poseban. Bilo da sam raspoložena ili neraspoložena, kad uđem u učionicu i počnem razgovarati s mladim ljudima probude se posebne emocije i energija i sve se pretvori u drugi svijet. Radim ovaj posao od 2004. godine i zaista uživam u njemu. Nikad se nije desilo u toku ovih skoro 13 godina da izađem iz učionice neraspoložena ili ljuta", dodaje ona. 

Sa studentima nije bilo nikada neugodnih situacija, a bilo je i starijih od nje. 

"Uvijek se trudim održati fer i korektan odnos, zna se šta je čija uloga. Ja sam tu da pomognem da savladaju određenu materiju i kad se tako čovjek postavi problema nema", kaže Selimovićeva. 

Uspjehom smatra upravo to što sa studentima ima vrlo dobru ljudsku komunikaciju u vremenu kada toga skoro nema, što je doživljavaju kao nastavnika, ali i kao nekog koga mogu pitati. 

Voli profesionalne izazove pa je bila i predsjednik UO Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, ali i u savjetodavnoj grupi u Fiskalnom vijeću BiH kao izaslanik premijera FBiH. 

"Kada sjedite s ljudima iz MMFa i pregovarate o kreditima zaista je stručni izazov, ali je i posebna životna škola", kaže Selimovićeva.

Akademski poziv, uz ljekarski, smatra najhumanijim jer nema humanije stvari od pomoći drugim da steknu nove poglede, nova znanja.

Mladim bi poručila da im nigdje neće biti bolje nego u njihovoj zemlji, ali da svi ovdje moraju zasukati rukave da bi nam bilo bude bolje.

"Poručila bih im da uče, da se ne nadaju samo sigurnom poslu u državnoj firmi nakon diplome i ne oslanjaju puno na štelu, nego samo na svoj trud i zalaganje. To jeste teži put, ali se dugoročno više isplati", stava je Selimovićeva. 

A zasukati rukave, odgovara ona, znači da prvo svi treba da odlučimo da malo više volimo ovu zemlju, a ekonomski moramo krenuti od reforme penzionog sistema, zdravstvenog, olakšati poslovnu klimu. 

"Sve što čujemo po medijima da treba da uradimo to je stvarno tako. Ali moramo politiku skloniti iz svakodnevnog života", ponovila je Selimovićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije