Život

Jelena Pušac-Broćilović iz Banjaluke bavi se proizvodnjom ljekovitih kapi

Jelena Pušac-Broćilović iz Banjaluke bavi se proizvodnjom ljekovitih kapi
Jelena Pušac-Broćilović iz Banjaluke bavi se proizvodnjom ljekovitih kapi

Svako sam kroji svoju sudbinu. Ako odlučiš da od svog života nešto napraviš, ništa te ne može spriječiti osim tebe samog.

Izgovori poput "nemam vremena" i traženje raznih razloga da se nešto ne uradi samo te sprečavaju da ostvariš cilj.

Ovo je osnovni moto Jelene Pušac-Broćilović, Banjalučanke koja je ove godine počela da se bavi proizvodnjom srijemuš kapi.

KAPI NASTALE KAO POTREBA: Iako po struci pravnik, na ideju da krene u ovaj posao došla je nakon zdravstvenih problema koje je imala prošle godine, a ljubav prema prirodi bila je presudna.

"Biljne kapi srijemuša nastale su iz potrebe, ali i ljubavi prema prirodi i ljekovitom bilju", priča Jelena.

Ističe da je oduvijek uživala u okusu srijemuša,  koji jedino može da se jede u proljeće.

"To mu je i jedina mana,  to što  je u svježem stanju dostupan svega 20 dana, ali shvatila sam da postoji rješenje i za to - da napravim srijemuš kapi, koje će mi biti dostupne tokom cijele godine", kaže Jelena.

Dodaje da je glavni sastojak srijemuša aliin, koji uz pomoć enzima alinaze stvara alicin, jedan od najmoćnijih antimikrobnih elemenata u prirodi. Međutim, odmah nakon ubiranja svježeg lista srijemuša aliin počinje isparavati.

BOGAT VITAMINIMA I MINERALIMA: U dodiru s vazduhom oksidira i alicin se počinje razgrađivati. Tako se ljekovitost gubi brzo, odnosno pada za gotovo  dva odsto na sat.

"Svježi list se odmah nakon ubiranja smješta u posebne posude od nerđajućeg čelika, gdje se aliin, njegov glavni sastojak, stabilizije pomoću alkoholnih para.  U roku od samo nekoliko sati srijemuš se prebacuje u specijalne cisterne od nerđajućeg čelika, koje se nalaze u proizvodnom objektu, i tako se trajno stabilizuju aktivne supstance u našim biljnim kapima, sve do korištenja", pojašnjava Jelena.

Dodaje da svoju ljekovitost  srijemuš  duguje brojnim eteričnim uljima, vitaminu C, vrijednim mineralima, karotenu, bjelančevinama, mastima i  alicinu. Ovaj karakterističan sastojak ima snažna antibakterijska svojsta i ona mu daju prepoznatljiv ukus i miris poput bijelog luka.

Kako kaže, kada pogledate svojih ruku djelo, to vam stvara poseban osjećaj zadovoljstva.

VELIKI INTERES: "Ljubav i trud koje ste utkali u svoj prozvod ma šta on bio je nešto što mu daje posebnu vrijednost, vrijednost koja se ne mjeri novcem. Ima vaš lični pečat", ističe Jelena.

Ova tridesttrogodišnja majka tri maloljetne kćerke poručuje mladim ljudima da ako hoće da slijede svoje želje, da je bitno imati hrabrost i ne oslanjati se na negativne komentare.

"Svako treba da pronađe ono što voli, da preuzme odgovornost na sebe i pokrene biznis. I prije nego što sam počela, govorili su mi da je ovo teško, da ne treba započeti posao u BiH, da treba ići u inostranstvo", kaže Jelena.

Dosad se sa srijemuš kapima predstavila na Sajmu turizma i zdravlja u Banjaluci. Ističe da su ljudi veoma zainteresovani za njen  proizvod i da planira da ih plasira na evropsko tržište.

"Ovo je jedna od najzdravijih biljaka koje je priroda podarila", ističe Jelena i poručuje: "Kada god možete, idite u čistu, netaknutu prirodu, pojedite 10 do 15 listova srijemuša i činite to dok ne procvjeta."

Recept za kapi

Sastojci:

200 grama mladih listova srijemuša

1 litar domaće rakije

Priprema:

Potopite mlade  listove srijemuša i prelijte ih litrom domaće rakije sa 40  procenata alkohola.

Flašu dobro zatvorite i ostavite da ostoji 20 dana, uz povremeno mućkanje.

Tečnost zatim procijedite, sipajte u tamnu bocu i čuvajte na tamnom mjestu.

Uzimajte dva-tri puta dnevno po kašičicu pomiješanu s malo vode.

Tinktura protiv hipertenzije

Protiv zakrčenja krvnih sudova i visokog krvnog pritiska narodni ljekari preporučuju tinkturu od lukovica srijemuša.

Tinktura se sprema tako što se očisti 250 grama lukovica i stavlja jedna po jedna u staklenu bocu, u koju je prethodno nasuto tri do četiri prsta rakije komovice jačine 40 stepeni.

Lukovice treba izgnječiti drvenom kuvačom, nakon čega se dobijena kaša prebacuje u bocu od tamnog stakla, nalivajući ostatak rakije do jednog litra.

U flaši treba da ostane dovoljno mjesta za povremeno protresanje i miješanje štapićem. Čuvajte 14 dana na sobnoj temperaturi pa sadržaj procijedite kroz gazu. Tinkturu čuvajte u frižideru u zatvorenoj flaši.

Preporučuje se uzimanje jedne kašičice, odnosno 10 do 20 kapi, tinkture ujutru i uveče, pomiješane s pola čaše mlijeka ili jogurta. Ako se uzima mlijeko ono ne smije biti vruće.

Ljekovitost 

Biljka srijemuš, medvjeđi luk ili divlji bijeli luk, kako je još zovu, snižava visok pritisak, obara visoke trigliceride i holesterol. Normalizuje krvotok, čisti želudac i crijeva od nataloženih toksina i poboljšava cirkulaciju.

Biljne srijemuš kapi ne čiste samo krv već i jetru, žuč, želudac i crijeva. Snažno djeluju na crijevne parazite i sprečavaju infekcije sluzokože crijeva.

Čisteći krvne sudove od holesterola i drugih štetnih materija sprečavaju arterosklerozu, snižavaju krvni pritisak i povećavaju elastičnost krvnih sudova, štiteći cijeli kardiovaskularni sistem.

Na taj način srijemuš detoksikuje cijeli organizam, jača imunitet i usporava proces starenja, a pomaže i u otklanjanju glavobolje i nesanice.

* Međutim, savjetuje se oprez, jer mu je izuzetno slična biljka mrazovac, koja je veoma otrovna i može izazvati smrt.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije