Život

Kada su pomislili da je trudna, odlučila da smrša

Kada su pomislili da je trudna, odlučila da smrša
Kada su pomislili da je trudna, odlučila da smrša

ADANA - Nakon što je otišla u prodavnicu odjeće da kupi novu garderobu, Fehime Tomas (26) zbog viška kilograma nije mogla pronaći odgovarajuću veličinu, na šta ju je prodavačica, misleći da je u drugom stanju, upitala: "U kojem ste mjesecu".

Zbog ovog pitanja, koje ju je veoma povrijedilo, Tomas se naljutila i tokom narednih 8 mjeseci izgubila 48 kilograma.

Kao prvo dijete Ibrahima i Mesude iz Adane, Fehime Tomas je od ranog djetinjstva počela da se goji. Zbog nepravilne ishrane, u 25 godini je bila teška 110 kilograma. Preživljavala je veoma teške trenutke zbog pretilosti, a njen socijalni život i nije bio baš razvijen, te je na kraju došla u situaciju da ne može sama svezati ni cipele.

Bila je veoma tužna zbog stanja u kojem se nalazi, imala je i zdravstvenih problema, a svaki njen trud da smrša bio je uzaludan. Kada ju je prodavačica upitala u kojem je mjesecu trudnoće, Tomas je odlučila da se prijavi u bolnicu "Balcali" u sklopu medicinskog fakulteta Univerziteta Cukurova.

Uprkos protivljenu porodice, Tomas se podvrgla liječenju prof. dr. Džema Kana Parsaka, i nakon operacije uklanjanja viška kilograma uspjela stabilizovati svoje zdravlje.

U razgovoru sa novinarom AA, Tomas je kazala da je pretilost njen život činila nemogućim. Bilo joj je veoma teško, a rijetko je uspijevala pronaći odgovarajući veličinu garderobe.

"Kada sam išla u kupovinu, u pojedinim radnjama govorili su mi da nemaju veličinu koja bi meni odgovarala. U jednoj prodavnici prodavačica je mislila da sam trudna i pitala me u kom sam mjesecu. Naravno da nisam bila trudna! Veoma su me pogodile njene riječi i odlučila sam da smršam, a sad sam veoma zadovoljna svojom kilažom", kazala je Tomas.

Prije nego što je odlučila da se podvrgne liječenju i operaciji, Tomas je podsjetila kako je imala čak 110 kilograma.

"Za skoro osam mjeseci izgubila sam 48 kilograma, i sada imam 62. Prije operacije nisam imala nikako samopouzdanja. Nigdje nisam htjela ići, ali sada sam zadovoljna i nemam nikakvih problema. Kada poželim garderobu za neku specijalnu priliku, samo odem i kupim je. Ako ništa, u autobusu ne činim nelagodnim nekoga ko sjedi pored mene. Pertle na cipelama mogu bez problema svezati, lako se penjem uz stepenice", rekla je Tomas.

Kada je porodici kazala da je odlučila da ide na operaciju, majka joj je rekla da će je se odreći.

"Sada, nakon operacije, i majka se pita da li bi i ona mogla napraviti isto. Za mene je operacija kao ponovno rođenje. Osjećam se kao da sam započela novi život", istakla je Tomas.

Morbidna pretilost veoma je česta danas

Doktor koji je operisao Tomas, prof. dr. Džem Kan Parsak, kazao je kako je ona imala problema sa socijalnim životom, kao i sa psihom zbog pretilosti.

On je izrazio zadovoljstvo što je njena operacija bila uspješna. Dodaje kako se Tomas uspjela kao veoma mlada spasiti od ove bolesti, te da će se bolje osjećati sada kada njen socijalni i fizički život se vrati u normalu. Parsak je ocijenio kako će Tomas sada biti zadovoljnija sama sobom.

"Stanje koje nazivamo morbidnom pretilošću je kada je indeks mase tijela veći od normalnog, dakle možemo je nazvati bolest debljine. To je za mene jedna od najvažnijih bolesti današnjice. Morbidna pretilost je danas veoma česta. Često se rade operacije za uklanjanje viška kilograma, ali ne znači da će svaka biti jednako uspješna. Na ovo utiče mnogo faktora. Na to utiče i genetika, navike u ishrani, okolišni faktori, metabolizam. Operacije mogu biti dobar izbor, ali svaki doktor treba da odluči koja bi tehnika operacije trebala biti dobra za pacijenta. Međutim i pacijenti moraju nakon operacije dobro obratiti pažnju kako na dijetu, tako i na sportske aktivnosti", poručio je Parsak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije