Život

Kako da se kosa manje masti

Kako da se kosa manje masti
Foto: Pexels | Kako da se kosa manje masti

Masna kosa mnogima predstavlja problem, jer izgleda nehigijenski, uzrokuje svrab vlasišta, pa čak i opadanje kose. Mlitavu i slijepljenu masnu kosu uzrokuju pretjerano izlučivanje sebuma na tjemenu, nepravilno pranje i nezdrava ishrana.

Da biste se napokon riješili masti i uživali u lepršavoj i čistoj kosi, najvažnije je da odaberete kvalitetne proizvode koji neće dodatno pogoršavati stanje.

Ako se nezdravo hranite i konzumirate mnogo rafinisanih šećera ili masne hrane, ishrana bi mogla biti glavni krivac za vašu lošu frizuru.

Masnu kosu, takođe, mogu uzrokovati hormonalni poremećaji. Kod žena se to događa zbog pretjerane količine muških hormona ili prevelikog broja receptora za te hormone ispod kože glave. U tom slučaju, najbolje je da se obratite ljekaru.

​Biljna pomoć

Šampon za pranje masne kose ne bi trebalo da sadrži silikone, sulfate, ulja ili parabene, jer će oni dodatno zamastiti i otežati kosu. Birajte lagane formule sa što prirodnijim sastojcima, kako ne biste opterećivali vlasište ili koristite proizvode iz linija za povećanje volumena, koji „dižu” vlasi pri korenu, pa se kosa ne opušta. Potražite, takođe, providne šampone, jer će oni kremasti vjerovatno u sebi sadržavati regeneratore, koji bi mogli da doprinesu masnom izgledu kose.

Obratite pažnju i na sastojke u šamponima. Neke od biljaka koje bi vam mogle pomoći su kopriva i ruzmarin. U providni, blagi šampon (može onaj za bebe) možete dodati i koncentrovani čaj od čička, nevena, matičnjaka, limunske travae, nane, kao i eterična ulja bergamota, kedra, čajevca i nane (ljute metvice).

Ukoliko ste u mogućnosti, možete i sami napraviti osnovni šampon za pranje masne kose.

Sastojci:

1/4 šoljice destilovane vode

1/4 šoljice tečne 100% prirodne baze za šampon bez mirisa (eng. castile soap) ili šampona za bebe

pola kafene kašičice hladno cijeđenog ulja jojobe ili ulja grožđa

bočica za šampon.

Priprema:

Sve sastojke dobro pomješajte i sipajte u bočicu.

Ovaj bazni recept možete dopuniti različitim travama i eteričnim uljima.

Kako prati masnu kosu

Masnu kosu najbolje je prati mlakom vodom, jer vruća voda stimuliše žljezde da izlučuju još veće količine sebuma. Takođe, regenerator nanosite isključivo na vrhove, nikako na teme.

Ako imate masnu kosu, pokušajte vremenom povećavati broj dana između pranja. Ako kosu perete svakodnevno, pokušajte da je perete svaki drugi dan.

Mada svakodnevno pranje kose uklanja prirodna ulja sa tjemena, to uzrokuje jače izlučivanje sebuma, kako bi se teme zaštitilo. Na taj se način stvara začarani krug i pogoršava stanje vlasišta.

Optimalno bi bilo kosu prati na 3 do 4 dana, jer će se tako i vlasište naviknuti da ne izlučuje pretjerane količine sebuma. Korišćenje suvog šampona, takođe, može pomoći.

Povremeno možete koristiti i sodu bikarbonu za smanjenje mašćenja vlasišta. Pomješajte sodu bikarbonu sa vodom dok ne dobijete glatku pastu. Smjesu nanesite na teme i dobro utrljajte pa dobro isperite. Mogu je koristiti i odrasli i djeca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije