Život

Kako je Hrvatica postala Al Kaidina nevjesta

Kako je Hrvatica postala Al Kaidina nevjesta
Kako je Hrvatica postala Al Kaidina nevjesta

Sjećaju je se kao simpatične djevojke, sportistkinje koja je radila u humanitarnom udruženju. Prije tri godine sve se promijenilo.

Irena je prešla na islam, otišla u Jemen i udala se za nasljednika Osame bin Ladena.

Irena Horak rodila se u Bjelovaru, gdje je pamte kao odlikašicu i vrhunskog sportistu. U Zagrebu je radila kao defektolog u jednom udruženju. Bila je kao i sve druge djevojke njenog uzrasta.

Međutim, prije tri godine se na jednoj svadbi zaljubila u Britanca muslimanske vjeroispovijesti i postala Amina.

"Sada se osjećam nervozno i ovo mi je malo čudno. Snimam ovo kako bi ti mogao vidjeti kako ja izgledam. Želim ti reći da sam dobro i da ću prihvatiti sve što je potrebno na putu koji sam odabrala, koji smo izabrali. Nadam se da će nam Alah u tome pomoći", kazala je gledajući u kameru.

U sljedećih nekoliko mjeseci se doslovno preobratila. Proučavala je Kur'an, omotala se u hidžab, počela klanjati i izbjegavati muško društvo. Britanca je ostavila vrlo brzo jer je, navodno, trebala nekoga radikalnijeg.

Njen prvi momak još ne može vjerovati što se događalo s njegovom srednjoškolskom ljubavi.

"Ovo ne da me iznenadilo nego me šokiralo. Uvijek mislim da se to događa negdje drugdje, da Al Kaide i terorista nema ovdje. Pogotovo jer je Irena iz katoličke obitelji, koja je to sigurno nije učila", rekao je Irenin bivši momak, Miro Levak.

Početkom 2010. u Aminin život ulazi danski obavještajac Morten Storm i dogovara brak s nasljednikom Osame Bin Ladena, koji je putem interneta obučavao teroriste. Amina putuje u Jemen i postaje treća supruga teroriste Anvara Al Avlakija.

"Ovaj snimak je napravljen za sestru Aminu i to na njenu molbu. Brat koji će ti dostaviti snimak je brat od povjerenja. Kao što sam rekao, molim se da svemogući Alah bude milostiv i vodi te prema onome što je najbolje za tebe", ispričao je Anvar Al Avlaki, član Al-Kaide.

Njena porodica joj navodno godinama nije mogla ući u trag. Vjerovali su da negdje u svijetu studira jezike. Sve dok iza ove crne marame nisu prepoznali svoju kćerku i saznali da se udala za opasnog teroristu.

Prije godinu dana Amerikanci su locirali i ubili Avlakija. Irena, odnosno Aminah, postaje udovica. Od tada uređuje talibanske novine "Inspire" i dijeli savjete kako sastaviti eksploziv i poginuti za Alaha.

Danskom obavještajcu Amina je jednom prilikom priznala kako bi htjela postati bombaš samoubica i umrijeti mučeničkom smrću. Upravo to je scenario od kojeg njena porodica najviše strepi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije